Een groene en insectvriendelijke tuin

Met de start van het voorjaar kunnen we weer aan de slag met onze tuinen en overige buitenruimte! Een groene en bloemige omgeving is een lust voor het oog én een must voor bijen en insecten. Tijdens Nationale Zaaidag 2024, een initiatief van Heemstedenaar Pim Lemmers, zijn er al heel wat mensen in onze gemeente aan het zaaien geslagen, en ook de komende tijd is het hét moment om te zaaien en te vergroenen. Met deze tips maakt u van uw tuin een aangename plek voor insecten en voor uzelf. En verbetert u meteen de biodiversiteit.

Wist u dat er nog altijd op veel planten die bij tuincentra worden verkocht gevaarlijke pesticiden zitten?

Maar het goede nieuws is dat tuincentra steeds meer biologische planten in hun assortiment hebben. Hiervan gaan insecten niet dood en ze vervuilen ook niet de grond in uw tuin. Ook voor vogels en vissen zijn deze planten niet giftig. Veel biologische planten worden in de openlucht geteeld en hebben een kleinere footprint dan bijvoorbeeld planten die afkomstig zijn uit verwarmde kassen. Biologische tuinplanten zijn in Heemstede o.a. te koop bij Nijssen Tuin. Bijzonder is ook om te zien dat er steeds meer biologische bloembollen te koop zijn, zoals bijvoorbeeld bij het Heemsteedse Natural Bulbs.

Inheemse soorten

U kunt in uw tuin nog een stap verder gaan door zoveel mogelijk te kiezen voor inheemse bomen, planten en bloemen. Dat zijn soorten die van nature in de omgeving voorkomen en een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Dat komt onder andere omdat veel insecten afhankelijk zijn van deze specifieke plantensoorten. Bij tuincentra in de regio zijn gelukkig steeds meer inheemse soorten verkrijgbaar. Een overzicht van de meest bekende vindt u in het artikel Het belang van inheemse plantensoorten.

Bloemenweide

Door een deel van het gras in uw tuin te verwijderen, tegels te wippen of langs de randen ruimte te maken, kunt u op die plekken kleine bloemenweides creëren. De makkelijkste manier is door een bloemenmengsel te zaaien met een- en meerjarige inheemse soorten. Om te vermijden dat u – tot de bloemen opkomen – tegen een kaal stuk tuin aan kijkt, kunt u alvast een paar volwassen bloemen planten.

Plant fruit

Eigen gekweekt fruit is niet alleen lekker, maar ook een magneet voor insecten. Daarom is het een goed idee om een fruitboom te planten en/of – als u een kleine tuin hebt – frambozen, aardbeien of ander klein fruit. De bijen houden van de bloemen van deze planten en fruit dat u zelf niet op krijgt is populair bij vlinders en vogels. 

Gras (laten) groeien

Een insectvriendelijke(re) tuin zonder dat u hiervoor iets hoeft te doen? Onze tip: maai uw gras minder vaak. Als het gras langer wordt, krijgen bloemen ook een kans en dat is goed voor bijen en andere insecten. Bovendien geeft uw tuin zo meer verkoeling in de zomer. Gemeente Heemstede heeft zelf al het maailbeleid aangepast, niet alleen voor insecten maar ook om overlast door droogte of regenwater te verminderen.

Huisvesting

Insecten kunt u ook aantrekken door voor goede huisvesting te zorgen. Dat kan door het plaatsen van een insectenhotel, maar ook met een stapel stenen, wat opgestapeld hout of een hoop tuinafval creëert u al een aanlokkelijke plek voor veel insecten.

Bekijk de actuele artikelen