Alle grote daken in Heemstede vol met zonnepanelen

Coöperatie Zon op Heemstede heeft inmiddels al op 7 grote daken zonnepanelen liggen, waarmee zo’n 100 Heemstedenaren zelf energie opwekken. Voorzitter Egbert Dijkstra roept alle pandeigenaren met grote daken op om nu – met de hulp van Zon op Heemstede – schone energie op te wekken.

Zon op Heemstede begon 8 jaar geleden met hun eerste collectieve zonnedak, waarna meerdere volgden. Inmiddels draait de energiecoöperatie goed. Zelfs zo goed, dat er dringend behoefte is om meer projecten te realiseren. We gingen in gesprek met Egbert Dijkstra.

Hoe gaat het met Zon op Heemstede?

Egbert: “Het zijn echt drukke tijden. De hele energiewereld is in rep en roer. De belangstelling vanuit de leden is groot. We hebben inmiddels een wachtlijst voor net zoveel panelen als we tot nu hebben gerealiseerd. Als we nu een dak zouden krijgen met ruimte voor 5.000 panelen, dan denk ik dat we dat zo vol hebben.”

In Heemstede zijn de mogelijkheden helaas beperkt. De ‘goede’ daken zijn al voorzien en verzekeraars stellen strengere eisen. Ook moeten daken sterk genoeg zijn, iets dat in opdracht van Zon op Heemstede eerst wordt onderzocht. “Daarnaast zijn er ook nog panden die verhuurd worden en waarvan de eigenaar in het buitenland zit”, legt Egbert uit. “Die zijn soms lastig te bereiken of hebben weinig interesse.”

Doen jullie alleen bedrijfsdaken?

Egbert: “Nee, we doen grote daken; dus bedrijfsdaken, scholen, gemeentelijke daken, en sporthallen. Eigenlijk alles wat ca. 400 m2 of meer groot is.” Daarnaast is Zon op Heemstede betrokken bij de beoogde zonneparking bij zwembad Groenendaal; ook al zijn ze van mening dat het natuurlijk handiger is om eerst alle bestaande grote daken van panelen te voorzien. “Aan de andere kant: mensen rijden erlangs, zien het en worden op die manier toch geprikkeld om zelf aan de slag te gaan en te verduurzamen. Dat is een belangrijke positieve spin-off van een zonnedak dat zichtbaar is.”

Waarom zou ik als ondernemer mijn dak beschikbaar stellen?

“Omdat je je maatschappelijke verantwoordelijk gewoon moet nemen”, verklaart Egbert. “Ik spreek soms ondernemers die nooit wat op hun dak hebben gedaan en ook helemaal geen plannen hebben om dit doen. We kunnen het ons echter niet veroorloven om niets meer te doen, zeker niet als je door Zon op Heemstede als gebouweigenaar helemaal wordt ontzorgd en er geen kosten aan verbonden zijn. Ondernemers ontvangen zelfs een kleine vergoeding en geven hiermee ook nog eens een mooi signaal af aan klanten en leveranciers.”

Egbert wijst er ook op dat met de huidige energieprijzen voor ondernemers een combiproject – dus deels voor eigen opwek en deels voor de omgeving – wel erg interessant wordt.  “Zon op Heemstede helpt en zorgt er zo voor dat een dak helemaal vol komt te liggen. Met alle voordelen voor de pandeigenaar. Kortom: neem contact met ons op.”

Hebt u een groot dak (minimaal 300  m2) en wilt u hierover in gesprek met Zon op Heemstede? Neem hier contact op.

Bekijk de actuele artikelen