Plankaart openbare laadpalen

In Heemstede rijden veel mensen elektrisch en dit aantal neemt de komende jaren verder toe. Vergeleken met andere gemeenten loopt Heemstede hierin voor. Op dit moment zijn er circa 50 openbare laadpalen met zo'n 100 laadpunten. Dit aantal is laag en niet voldoende. Om ervoor te zorgen dat nu en in de toekomst alle Heemstedenaren hun elektrische auto in de buurt van hun woning kunnen opladen, gaan we meer openbare laadpalen plaatsen.

Vóór 2025 wil gemeente Heemstede het aantal laadpalen hebben uitgebreid naar 150 (met in totaal zo'n 300 laadpunten). Over de plekken waar de nieuwe laadpalen mogelijk komen, hebben inwoners al in een vroeg stadium kunnen meedenken. Dit heeft geleid tot een verbeterde plankaart. Deze plankaart helpt om stap voor stap toe te werken naar een goede spreiding en een dekkend netwerk van openbare laadpalen in Heemstede. En maakt het aantrekkelijker om bij het kiezen van een nieuwe auto volledig elektrisch te gaan.

Verbeterde plankaart laadpalen

De gemeente heeft alle voorgestelde nieuwe en alternatieve locaties om de plankaart voor laadpalen te verbeteren onderzocht.

Mede dankzij de inbreng van in totaal 396 reacties van inwoners is er voor 25 voorgestelde laadpalen een betere plek gevonden. Eén voorgestelde locatie bleek ongeschikt en is verwijderd en vanwege de grote vraag zijn er 12 nieuwe locaties toegevoegd. Er waren 10 alternatieve voorstellen voor een plek die niet voldeden aan de criteria. De eerder geplande locaties blijven daarom op de plankaart staan.

Op de verbeterde kaart zijn de nieuwe locaties, verplaatste locaties, originele locaties waarvoor geen aanpassing nodig was en originele locaties waarvoor geen goed alternatief is te zien. Klik hier voor meer informatie over de nieuwe plankaart.

Doel: goede laadmogelijkheden voor iedereen

We streven naar een dekkend netwerk van laadpalen. Niet elke plek is geschikt om een laadpaal te plaatsen. Er zijn allerlei criteria waar we mee rekening moeten houden. Zoals de verkeersveiligheid, stoepbreedte, lantaarnpalen, waterafvoer, boomwortels, capaciteit van het netwerk, zicht ten opzichte van woningen, doorgang en ondergrondse elektriciteitskabels.

Daarnaast is een goede spreiding van alle laadpalen ook belangrijk, zodat nu én in de toekomst alle Heemstedenaren hun elektrische auto in de buurt van hun woning kunnen opladen. Er is daarbij gebruik gemaakt van prognoses en actuele laaddata.

Eind september 2022 reden er meer dan 300.000 elektrische auto’s in Nederland.

Bron: Koninklijke RAI Vereniging

De verwachting is dat vanaf 2025 alleen nog elektrische auto’s zakelijk geleaset kunnen worden.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Gemeente Heemstede wil dat er voor 2025 zo’n 150 laadpalen met 300 laadpunten zijn gerealiseerd.

Bron: College Uitvoeringsprogramma 2022-2023

In de 2030 moeten er in Nederland in totaal zo’n 1,8 miljoen laadpalen beschikbaar zijn.

Bron: Klimaatakkoord

Vanaf 2035 mogen er in Nederland alleen nog auto’s worden verkocht die uitstootvrij zijn.

Bron: Europese Commissie
Play Video

Zo ziet het plaatsen van nieuwe laadpalen eruit

Gemeente Heemstede ziet het aantal elektrische auto’s sterk toenemen en verwacht dat deze groei de komende jaren doorzet. Dat betekent minder CO2-uitstoot en een schonere toekomst. Om ervoor te zorgen dat nu en in de toekomst alle Heemstedenaren hun elektrische auto kunnen opladen, plaatsen we meer laadpalen. Dat doen we op drie manieren;

  • De gemeente wijst op basis van de plankaart zelf locaties aan waar (extra) openbare laadpalen gewenst zijn. De gemeente kan er voor kiezen om één laadpaal bij te plaatsen, bijvoorbeeld wanneer de andere laadpalen in de wijk overbelast zijn, of voor meerdere laadpalen tegelijk.
  • U kunt ook zelf een openbare laadpaal aanvragen wanneer u van mening bent dat er onvoldoende laadpalen bij u in de buurt zijn. Een laadpaal aanvragen kan op https://www.heemstede.nl/aanvragen-en-regelen/openbare-laadpalen-voor-elektrische-auto.
  • Gemeente Heemstede onderzoekt ook het plaatsen van snelladers. Met snelladers kunnen eigenaren van elektrische auto’s in circa een halfuur hun auto opladen. De gemeente gaat samen met de Metropoolregio Amsterdam Electrisch (MRA-E) meerdere locaties verkennen. Het streven is om halverwege 2024 meerdere snelladers in Heemstede te realiseren.

Veelgestelde vragen

Contact

Voor aanvullende informatie over openbare laadpalen in Heemstede kunt u uw vraag of opmerking mailen naar laadpalen@heemstede.nl.