Samenwerken aan goede laadmogelijkheden voor auto’s in Heemstede

In Heemstede neemt het aantal elektrische auto’s de komende jaren verder toe. We spelen hierop in door het aantal openbare laadpalen vóór 2025 uit te breiden naar 150 (met in totaal zo'n 300 laadpunten). Op dit moment zijn er 30 openbare laadpalen met zo'n 50 laadpunten. Over de plekken waar de nieuwe laadpalen komen kunt u meedenken.

LaadpaalDenkMee2

Elektrisch rijden is een belangrijke manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In Heemstede rijden steeds meer mensen elektrisch. Er zijn dus steeds meer laadpalen nodig, want niet iedereen kan op eigen terrein een laadpaal plaatsen. Met meer laadpalen wordt het ook aantrekkelijker om bij het kiezen van een nieuwe auto voor volledig elektrisch te gaan.

Plankaart laadpalen als startpunt

Gemeente Heemstede heeft een plankaart gemaakt voor de nieuwe laadpalen. Omdat u uw eigen wijk als beste kent, vragen wij u om een reactie te geven op de voorgestelde locaties voor een laadpaal. Op basis van de reacties besluiten wij over aanpassingen op de plankaart.

Reageren op een voorgestelde locatie

U kunt tot 30 januari reageren. Dat doet u door via de onderstaande knop naar de plankaart laadpalen te gaan en te kiezen voor ‘Reageer op een laadpaal’.

Heeft u hulp nodig bij het invullen of heeft u andere vragen? Op donderdag 26 januari is er van 18:30 – 19:30 een inloopspreekuur in het raadhuis van Heemstede. Een afspraak maken of aanmelden is niet nodig.

Eind september 2022 reden er meer dan 300.000 elektrische auto’s in Nederland.

Bron: Koninklijke RAI Vereniging

De verwachting is dat vanaf 2025 alleen nog elektrische auto’s zakelijk geleaset kunnen worden.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Gemeente Heemstede wil dat er voor 2025 zo’n 150 laadpalen met 300 laadpunten zijn gerealiseerd.

Bron: College Uitvoeringsprogramma 2022-2023

In de 2030 moeten er in Nederland in totaal zo’n 1,8 miljoen laadpalen beschikbaar zijn.

Bron: Klimaatakkoord

Vanaf 2035 mogen er in Nederland alleen nog auto’s worden verkocht die uitstootvrij zijn.

Bron: Europese Commissie

Planning uitbreiding laadpalen

Fase 1 - Ophalen reacties

Op basis van een prognosekaart is een plankaart opgesteld waarop geschikte locaties zijn aangewezen. Inwoners van Heemstede kunnen tot 30 januari reageren op deze plankaart. Deze inbreng wordt gebruikt om de plankaart verder te verbeteren en eventueel laadpaalplekken te verplaatsen. Hebt u een idee voor een locatie voor een nieuwe laadpaal die nog niet op de plankaart staat? Mail deze dan naar laadpalen@heemstede.nl.

Fase 2 – Verbeteren en terugkoppelen

In februari 2023 geven we een terugkoppeling aan iedereen die een reactie heeft achtergelaten. Begin maart 2023 publiceren we de definitieve plankaart laadpalen op deze website. In het eerste kwartaal van 2023 evalueert de gemeenteraad het proces en de plankaart laadpalen.

Fase 3 – Plaatsen laadpalen

Na de evaluatie door de gemeenteraad besluiten we hoe de plaatsing van de laadpalen ingevuld wordt. De nieuwe laadpalen worden niet in één keer neergezet. Gemeente Heemstede streeft ernaar om vóór 2025 zo’n 150 laadpalen (met 300 laadpunten) op basis van de plankaart geplaatst te hebben. Van deze 150 zijn al 30 laadpalen geplaatst. Voor zo'n 10 andere locaties worden nu voorbereidingen voor plaatsing getroffen. Voordat een nieuwe laadpaal wordt geplaatst, wordt een verkeersbesluit genomen. Na publicatie heeft u 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Veelgestelde vragen

Contact

Voor aanvullende informatie over openbare laadpalen in Heemstede kunt u uw vraag of opmerking mailen naar laadpalen@heemstede.nl.