Subsidie Groene Daken

De gemeente Heemstede juicht vergroening toe. Vanaf 1 januari 2024 kunnen inwoners subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak. Een groen dak maakt de gemeente (nog) groener, zorgt voor meer biodiversiteit en helpt bij het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Zo vangt een groen dak regenwater beter op en werkt het verkoelend op warme dagen. De subsidie kan worden aangevraagd via dit aanvraagformulier.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak met plantjes erop in plaats van dakpannen of bitumen dakbedekking. Mooi voor het oog én goed voor uw woning en de natuur. Een groen dak biedt isolatie, zorgt voor meer biodiversiteit en vangt regenwater af. Veel groene daken bestaan uit sedum. Dit is een onderhoudsarme vetplant die tegen verschillende weersomstandigheden kan. Het is ook een lichtgewicht plantje en daardoor zeer geschikt als beplanting op het dak. Behalve sedum zijn ook andere planten mogelijk. Het is aan te raden altijd vooraf advies van een expert in te winnen. 

Hier kunt u de subsidie voor gebruiken

U kunt de subsidie gebruiken voor de materiaalkosten van het groene dak. Bijvoorbeeld de plantjes en bijbehorende hulpmiddelen, zoals een beschermdoek en een drainagelaag. De hoogte van de subsidie is standaard €25 per m2 met een maximum van €1.000 per adres. Dit kan tot € 35 per m2 worden verruimd als meer dan de helft van het dakoppervlak uit andere beplanting bestaat dan Sedum. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale materiaalkosten.  Een VvE kan in totaal €5.000 subsidie per aanvraag krijgen. U leest er alles over in de voorwaarden.

HeemstedDuurzaam-PosterB
Heemstede kleurt groen

De belangrijkste voorwaarden op een rij

 • U bent huiseigenaar, onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE) of u hebt als particuliere huurder toestemming van uw verhuurder;
 • U vraagt de subsidie aan vóórdat het groene dak wordt aangelegd;
 • Het groene dak wordt op een bestaand dak aangelegd. De subsidie geldt niet voor een nog te bouwen dak;
 • De subsidie is alleen bedoeld voor materiaalkosten, zoals plantjes en hulpmiddelen;
 • De subsidie kan ook worden aangevraagd als het groen dak door uzelf en zonder professionele partij wordt gerealiseerd;
 • Alleen complete aanvragen worden in behandeling genomen. Een complete aanvraag betreft:
  • een volledig ingevuld aanvraagformulier;
  • een offerte van het aan te leggen groene dak. Hieruit blijkt in ieder geval het aantal m2 dakoppervlak, de materiaalkosten en uit welke plantensoort(en) het groene dak zal bestaan;
  • een locatieomschrijving van het dak;
  • indien van toepassing: een verhuurdersverklaring met toestemming van uw verhuurder voor de aanleg van het groene dak;
  • indien van toepassing: een opgave van andere subsidies en overheidsbijdrage(n) die u krijgt of heeft gekregen voor de aanleg van een groen dak.

Voorbeelden van Heemsteedse groene daken

Een groen dak kan niet alleen worden gerealiseerd op daken die plat zijn. Bovendien kunt u - naast sedum - ook kiezen voor kruiden, wilde bloemen, bloembollen of bijvoorbeeld gras. Op die manier kunt u uw groen dak naadloos laten aansluiten op uw tuin of de omgeving. Ter inspiratie hier een paar voorbeelden van andere Heemstedenaren.