Hoe interessant is een thuisbatterij?

Met energietarieven die de pan uitrijzen, is het slim om te onderzoeken op welke manier u energie kunt besparen of slim(mer) zelf kunt opwekken. Wie zonnepanelen heeft, gebruikt gemiddeld direct 30 procent van de opgewekte energie en levert de rest aan het net. Is het dan niet een goed idee om een thuisbatterij aan te schaffen?

Een thuisbatterij, wat is dat eigenlijk?

Een thuisaccu of thuisbatterij is een apparaat waarmee elektriciteit die zelf wordt opgewekt – bijvoorbeeld met zonnepanelen – thuis kan worden opgeslagen, zodat deze stroom op een later tijdstip kan worden gebruikt. Normaliter wordt dit ‘teveel’ aan opgewekte stroom aan het net teruggeleverd. Een thuisaccu neemt ongeveer net zoveel ruimte in als een cv-ketel en kan op verschillende plekken in huis (of garage) worden opgehangen.

Ga ik een thuisbatterij snel terugverdienen?

De kosten voor een thuisaccu zijn sterk afhankelijk van de hoeveel stroom die erin kan worden opgeslagen. Een 3 kWh thuisaccu begint bij ongeveer 4.000 euro en een 8 kWh kost ca. 7.000 euro. De ‘ideale’ grootte is afhankelijk van het aantal zonnepanelen op uw dak. Als richtlijn wordt geadviseerd om de capaciteit hiervan met 1–1,5 te vermenigvuldigen. Met andere woorden: voor een zonnepaneleninstallatie met een capaciteit van 5 kWh, is een thuisbatterij van 5 tot 7,5 kWh het meest geschikt.

De terugverdientijd van de thuisbatterij ziet er op dit moment niet fraai uit. Teveel aan opgewekte zonnestroom (mits niet meer dan het totale eigen gebruik) kan op dit moment dankzij de salderingsregeling kosteloos aan het net worden geleverd en weer op een later moment worden afgenomen. Dat maakt dat de terugverdientijd van een thuisbatterij in de meeste gevallen ver boven de 10 en soms wel 20 jaar ligt. De salderingsregeling wordt weliswaar afgebouwd vanaf 2025, waardoor de thuisbatterij wat interessanter wordt. Maar voor de komende jaren ziet het er nog niet heel rooskleurig uit. Er is op dit moment ook geen subsidie voor de aanschaf van thuisbatterijen.

Kan een thuisbatterij mij zelfvoorzienend maken?

Sommige huishoudens zijn al helemaal van het gas af. Maakt een thuisbatterij het mogelijk om ook niet langer afhankelijk te zijn van een elektriciteitsleverancier? Helaas, de huidige thuisbatterijen kunnen maar voor hooguit een paar dagen stroom opslaan. Daar komt u de winter zeker niet mee door, ook omdat uw zonnepanelen dan veel minder opwekken dan in de zomer. Met een thuisbatterij kunt u op dit moment dus niet zelfvoorzienend worden.

Ik heb een elektrische auto, kan ik die gebruiken als thuisbatterij?

Ja, het is in principe mogelijk om een elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken. Deze heeft ook veel meer opslagcapaciteit dan een conventionele thuisbatterij. Dat kan echter alleen als u een speciale bidirectionele laadpaal heeft. Dat is een laadpaal die niet alleen stroom kan leveren, maar ook weer kan afnemen. Deze zijn een stuk duurder dan een normale laadpaal. Daarnaast zijn er ook nog maar weinig auto’s die deze techniek ondersteunen. Kortom: interessant, maar het staat nog in de kinderschoenen.

Wanneer wordt een thuisbatterij wel interessant?

Er zijn verschillende scenario’s die de aanschaf van een thuisbatterij een stuk interessanter maken. Als de prijzen voor elektriciteit bijvoorbeeld de komende jaar hoog blijven en terugleveren van zelf opgewekte stroom aan het net door de afbouw van de salderingsregeling veel minder oplevert, loopt de terugverdientijd van een thuisbatterij flink terug. Immers: waarom zou je dure stroom bij een energieleverancier kopen als je het zelf overdag goedkoop kunt opwekken en kunt opslaan?

Een subsidie op de thuisbatterij zou ook helpen. In België hebben al flink wat huishoudens een thuisbatterij, mede dankzij een premie van maximaal 1.725 euro. In Den Haag wordt nu onderzocht of een subsidie ook in Nederland tot de mogelijkheden behoort. Een subsidie van 30 procent zorgt ervoor dat de terugverdientijd onder de 10 jaar uitkomt.

Tot slot

Door de toename van elektrische auto’s en de afbouw van aardgas zal het elektriciteitsnet in Nederland de komende jaren verder worden belast. Het is niet ondenkbaar dat de netbeheerders variabele energietarieven gaan invoeren om deze overbelasting te ontmoedigen. Denk hierbij aan goedkope stroom en een heel laag teruglevertarief rond het middaguur, als alle zonnepanelen flink wat energie opwekken. ’s Avonds betaalt u dan meer voor uw stroom, maar krijgt u ook meer voor energie die u teruglevert; voor zover uw zonnepanelen dan nog wat opwekken. Naar mate het verschil tussen deze twee tarieven groter is, is het steeds interessanter om zelf opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij.

Bekijk de actuele artikelen