Drie manieren om de impact van textiel te verminderen

Goed voor de dag komen zonder het milieu onnodig zwaar te belasten? Met deze drie tips vermindert u uw impact op milieu, dier en mens.

De impact van kleding en textiel is veel groter dan vaak gedacht wordt. De productie van kleding kost veel energie, produceert veel CO2 en vraagt ook om veel ruimtegebruik; bijvoorbeeld voor het produceren van katoen. Tijdens de fabricage van stoffen wordt veel water gebruikt en het kleuren gebeurt vooral met chemische middelen. En kledingresten belanden nog altijd vaak in het milieu. Tot slot zijn er nog altijd merken die kleding en ander textiel onder slechte omstandigheden laten maken.

Met de onderstaande drie tips kiest u bewuster en hebt u – of een ander – langer plezier van kleding en textiel.

1. Bewuster kleding aanschaffen en onderhouden

Hoe langer je kleding gebruikt en ook daadwerkelijk draagt, des te lager is de belasting voor het milieu. Daarnaast voorkomt u zo ook de noodzaak om (impulsief) iets nieuws aan te schaffen. Volgens Milieu Centraal schaft de gemiddelde Nederlander zo’n 50 nieuwe kledingstukken per jaar aan, waarvan een deel vervolgens nauwelijks wordt gedragen. Als we allemaal 6 kledingstukken minder zouden kopen, is dat een afname van CO2-uitstoot die gelijkstaat aan een auto die 85.000 keer rond de wereld gaat.

Wie toch kleding wil of moet aanschaffen, kan online maar ook in Heemstede zelf terecht bij tal van winkels die mooie en goede gebruikte kleding aanbieden. Ook ruilen, lenen of huren (bijvoorbeeld feestkleding) zijn opties die nog vaak over het hoofd worden gezien.

Toch iets nieuws kopen? Ga voor kwaliteit en check of de kleding van een keurmerk is voorzien dat iets zegt over de impact op dier, mens en milieu. De Keurmerkenwijzer kan daarbij helpen.

Tot slot wordt veel kleding niet gedragen (en onnodig vervangen) omdat er iets aan mankeert of omdat het niet meer past. In Heemstede zijn tal van winkels die kleding kunnen repareren en vermaken, waarna u er alsnog jarenlang plezier aan kunt hebben.

2. Verspreiding van microplastics voorkomen

Volgens de Plastic Soup Foundation is 70 procent van alle kleding ter wereld gemaakt van plastic. Denk hierbij aan materialen als polyester en nylon. Tijdens het wassen en dragen van deze kleding laten de plastic microvezels los, waarna ze als microplastics – deeltjes kleiner dan 5 millimeter – in het milieu terechtkomen. De textielindustrie levert met een aandeel van 35 procent de grootste bijdrage aan de microplastic-vervuiling van de oceanen.

De makkelijkste manier om deze microplastics tegen te gaan is kiezen voor kleding die niet gemaakt is van plastic maar van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hennep of bamboe. Kleding waarin toch plastics zitten, kunt u wassen in een speciale waszak zoals GuppyFriend, waarmee u voorkomt dat microplastics in het afvalwater terechtkomen.

3. Gedragen kleding op de juiste manier verwerken

Gedragen kleding waar u op bent uitgekeken is misschien wel iets waar iemand anders graag nog jaren plezier van heeft. Een aantal van de al eerdere genoemde aanbieders van gebruikte kleding neemt ook graag goede gedragen kleding in. Maar zelf verkopen – bijvoorbeeld via Marktplaats of Vinted – is ook een optie. Daarnaast kunt u het ook weggeven of inleveren bij de kringloopwinkel.

Kleding of textiel weggooien in de vuilnisbak is geen optie, want er staan op verschillende plekken in Heemstede verzamelcontainers. U kunt het ook inleveren bij de Milieustraat. Het maakt niet uit of kleding, maar ook handdoeken, dekens, lakens, knuffelberen, gordijnen, petten, schoenen en tassen beschadigd of incompleet zijn of een scheur hebben.

Ruim 80 procent van al het textiel dat wordt ingezameld, krijgt een tweede leven in binnen- en buitenland. De overige 20 procent wordt gerecycled tot poetsdoeken, isolatiemateriaal of gebruikt als grondstof voor de productie van dekens en vloerbedekking.

Play Video
Bekijk de actuele artikelen