Zonnepanelen in 2023: dit is wat u moet weten
In 2022 is een recordaantal zonnepanelen op Nederlandse daken geplaatst. Maar is het in 2023 nog wel interessant om zonnepanelen op uw dak te plaatsen? We beantwoorden de belangrijkste vragen en helpen u op weg.
Is het financieel nog wel interessant om zonnepanelen aan te schaffen?
Nu de energietarieven weer wat zijn gedaald en de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, vragen sommige huiseigenaren zich af of zonnepanelen nog wel interessant zijn. Immers, als energie die overdag wordt opgewekt en aan het net wordt geleverd niet meer volledig ’s avonds kan worden afgenomen, gaat dit ten koste van het rendement.
Mileu Centraal heeft dit voor u onderzocht: zonnepanelen die u dit jaar koopt, verdient u na ongeveer 8 jaar terug. Dat is vergelijkbaar met 5 procent rente op een spaarrekening.
Kan ik de btw op zonnepanelen nog steeds terugvorderen?
Voor zonnepanelen die u na 1 januari van 2023 aanschaft, hoeft u de btw niet langer terug te vorderen. Dat komt omdat met ingang van 1 januari 2023 er geen btw meer op zonnepanelen wordt geheven. Dat scheelt dus een hoop papierwerk. Ook goed om te weten is dat ook VvE’s geen btw meer betalen op zonnepanelen.
Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?
Door uw elektriciteitsverbruik te delen door 0,85 krijgt u een ruwe schatting van de benodigde hoeveelheid Wattpiek (Wp) dat u aan zonnepanelen nodig heeft. Dat is bij een verbruik van 3.000 kWh is dat dus zo’n 3000/0,85 = 3.500 Wp. Gaat u voor zonnepanelen van 380 Wp, dan heeft u ongeveer zo'n 3.500/370 = 9 zonnepanelen nodig om uw eigen verbruik volledig zelf op te wekken.
Bent u van plan om binnen afzienbare tijd een warmtepomp aan te schaffen of overweegt u een eigen laadpaal? Neem dan het verwachte energieverbruik mee in de omvang van uw zonnestroominstallatie.
Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Wanneer u naar de website van Zonatlas gaat en uw postcode en huisnummer ingeeft, krijgt u een beeld van hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en op welke plekken van uw dak veel zonlicht valt. Dit is een eerste goede indicatie, maar het kan natuurlijk zijn dat het aantal panelen – bijvoorbeeld vanwege obstakels – in de praktijk lager uitvalt.
Moet ik wachten met het vernieuwen van mijn dak voordat ik zonnepanelen aanschaf?
Moet uw dak binnen afzienbare tijd (binnen 2 à 3 jaar) worden vervangen? Dan is het raadzaam om te wachten met zonnepanelen. Immers, aan het verwijderen en weer opnieuw plaatsen van uw panelen zijn kosten verbonden en er is altijd kans op schade. Daarnaast is het misschien mogelijk om bij de vervanging van uw dak de zonnepanelen direct te integreren.
Hoe zit het met dakpannen die geïntegreerde zonnepanelen hebben?
In plaats van zonnepanelen kunt u tegenwoordig ook kiezen voor dakpannen met ingebouwde zonnepanelen. Groot voordeel is dat dit er mooier uitziet en dat u efficiënter gebruik kunt maken van het beschikbare dakoppervlak. Nadeel is dat deze oplossing relatief duur is en eigenlijk alleen interessant is als het dak sowieso moet worden vervangen.
Ik heb of overweeg de aanschaf van een warmtepomp of laadpaal. Moet ik hier rekening mee houden?
Wanneer u overweegt om over te stappen op een warmtepomp of een eigen laadpaal wilt gaan plaatsen, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden wanneer u overweegt zonnepanelen te plaatsen. Bespreek dit met de installateur zodat u een zonnestroominstallatie hebt die toekomstbestendig is.
Is het interessant om zelf opgewekte zonnestroom op te slaan in een accu of thuisbatterij?
Op dit moment is het in de meeste gevallen financieel gezien nog niet interessant om in uw huis een thuisbatterij te plaatsen voor op de opslag van zonne-energie. Dit zou wel het geval kunnen zijn als over een aantal jaar de salderingsregeling voor een groot deel is afgebouwd of wanneer u een dynamisch energiecontract hebt. Bij dit type contract is de energieprijs gekoppeld aan de markt en kan het voorkomen dat u voor stroom die u zelf opwekt en aan het net levert een zeer lage of zelfs negatieve prijs ontvangt.
Wat als er geen zonnepanelen op mijn dak kunnen?
Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen of zijn er andere redenen waarom u geen zonnepanelen kunt plaatsen? Neem dan contact op met Zon op Heemstede. Deze energiecoöperatie realiseert collectieve zonneprojecten op grote daken in Heemstede. Door hierin te participeren wekt u toch – samen met anderen – schone energie op.