Top 5 duurzaamheidssubsidies voor ondernemers

Hebt u plannen om uw bedrijfspand, wagenpark of winkel te verduurzamen? Of wilt u weten wat de overheid bijlegt wanneer u aan de slag gaat? Dit zijn de 5 belangrijkste duurzaamheidssubsidies voor ondernemers in Heemstede.

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De ISDE biedt ook in 2021  een subsidie voor duurzame installaties als warmtepompen en zonneboilers bij bestaande gebouwen. Sinds 1 januari 2021 komen ook investeringen in zonnepanelen en windturbines voor subsidie in aanmerking. Voor 2021 is € 164 miljoen budget beschikbaar.

2. Energie-Investeringsaftrek (EIA)

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) levert een fiscaal voordeel én een lagere energierekening op. Ondernemers mogen in 2021 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De EIA richt zich naast energiebesparing ook op maatregelen die leiden tot minder CO2-uitstoot.

3. Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Gaat u hernieuwbare (duurzame) energie produceren? Of CO2-reducerende technieken toepassen? Dan kunt u subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Met deze regeling worden bedrijven en (non-)profitinstellingen geholpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

4. Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu Investering (VAMIL)

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75 procent van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op. Meer informatie vindt u hier.

5. HIRB+

Het verduurzamen van bedrijventerreinen is belangrijk om de CO2-uitstoot te verminderen. De provincie Noord-Holland heeft daarom een speciale subsidie: HIRB+, om verduurzaming op Noord-Hollandse bedrijventerreinen te stimuleren. De subsidie is voor het realiseren van fysieke duurzaamheidsmaatregelen die zijn gericht op energiebesparing, gebruik en opwek van duurzame energie.

Bonus: gratis energieadvies

Sinds 2011 heeft Klimaatroute al ruim 15.000 bedrijven mogen bezoeken met de QuickScan energiebesparing. Bij ongeveer 80 procent van de Nederlandse bedrijven valt namelijk nog veel te winnen wat betreft energiebesparing en duurzame opwek. Gemeente Heemstede subsidieert deze aanpak, waardoor ondernemers in onze gemeente niets betalen. Al meer dan 55 Heemsteedse bedrijven hebben een scan laten uitvoeren.

Bekijk de actuele artikelen