Architect Taetske van Dijk geeft graag een duwtje richting duurzame keuzes

Duurzaamheid is een thema waar je in de bouw simpelweg niet omheen kunt, stelt Taetske van Dijk van KPG Architecten. Niet alleen omdat dat bij nieuwbouw bij wet verplicht is, maar ook “om wat voor onze kinderen over te laten”, zoals Taetske het omschrijft. Haar collega’s en zij zien het als hun taak om te adviseren over wat mogelijk is bij de (ver)bouw van woningen. Taetske was dan ook medeoprichter van de ondernemerscoöperatie Heemsteeds Duurzamer - vanaf nu met een inlooplocatie op de Binnenweg.

Voor Taetske en haar collega’s gaat duurzaamheid ‘verder dan alleen isoleren’. “Als architect wil je goede ontwerpen maken”, zegt ze. “Dat gaat ook over comfort, over functionaliteit, over tijdloosheid. Een goed ontwerp mag geen modegril zijn.” Wanneer je duurzaam ontwerpt in de betekenis van ‘gaat lang mee’, dan beland je vanzelf óók in de hoek van duurzaamheid in de nu meer gangbare zin van het woord.

Stijgende vraag, meer bewustwording

Voor nieuwbouwprojecten geldt vanaf 2018 dat ze geen gasaansluiting meer krijgen. Het ontwerp voor nieuwe woningen is dus sowieso all electric. KPG Architecten doet in de regio echter ook veel verbouwingen, vooral van woningen uit de jaren dertig en zeventig, of met een bouwjaar van rond 1900. Particuliere opdrachtgevers zijn niet verplicht om hun huis te verduurzamen. Toch zien de architecten de laatste jaren dat hier steeds vaker naar gevraagd wordt.

Taetske: “Met de stijgende energieprijzen ben je een dief van je eigen portemonnee als je níet isoleert. Dat zal zeker meespelen. Maar ik zie ook dat er een echte kentering in bewustwording gaande is.” Bij opdrachtgevers die zelf niet over isolatie beginnen, schuift ze het thema graag naar voren. “Daarbij moet je breed kijken. Daarom willen we eerst precies weten wat de wensen zijn, wat er juridisch mag in het kader van het bestemmingsplan, en wat de bouwkundige en installatietechnische situatie is. Pas dan gaan we ontwerpen.”

 

"Met de stijgende energieprijzen ben je een dief van je eigen portemonnee als je níet isoleert. Dat zal zeker meespelen. Maar ik zie ook dat er een echte kentering in bewustwording gaande is"

 

Energieadvies

Hun kennis van (duurzame) zaken delen de architecten van KPG op verzoek ook via de energiecoaches van Heemsteeds Duurzamer. Taetske was in 2016 betrokken bij de oprichting van deze ondernemerscoöperatie. “De burgemeester nodigde ondernemers uit om de handen ineen te slaan om mensen bewuster te maken van het thema duurzaamheid.” Er volgden lezingen en informatieavonden, maar door corona liggen die activiteiten de laatste tijd vrijwel stil.

Wel zijn in de gemeente inmiddels twaalf vrijwillige energiecoaches actief. Bij hen kunnen mensen een duurzaamheidsadvies aanvragen. De aanvragers vullen een vragenlijst in; de energiecoach spreekt dit vervolgens met hen door om te bepalen wat de meest effectieve stappen zijn. Dat advies is nu nog gratis. Willen ze een uitgebreider bouwkundig advies, dan kunnen de professionals van Heemsteeds Duurzamer dit – tegen betaling – leveren.

Van beide vormen van advisering wordt veel gebruikt gemaakt. Toch merkt Taetske dat de adviezen nogal eens blijven liggen. “Ik heb de indruk dat er vaak een hele tijd verstrijkt voordat de adviezen ook echt worden uitgevoerd. Als dat al gebeurt.” Waarom? Dat zou ze niet durven zeggen. “Mensen hikken blijkbaar toch tegen de kostenpost aan. Terwijl de voordelen eigenlijk steeds duidelijker worden.”

Pop up store Binnenweg

Om de drempel richting verduurzaming verder te verlagen, zette Taetske onlangs een opmerkelijke stap. “Het gebouw waar tot voor kort de Rabobank zat, op Binnenweg 93-95, kwam vanaf januari vrij. De eigenaars, Rowel Vastgoed en Ooteman BV, gaven KPG Architecten de opdracht om een nieuwe gevel voor het pand te ontwerpen. Omdat zich nog geen nieuwe huurder heeft aangediend, heb ik gevraagd of Heemsteeds Duurzamer de locatie voorlopig mag gebruiken als pop up store. Dat kon, tegen energiekosten!”

Wie meer informatie wil over isolatiemaatregelen aan de woning, kan voor onbepaalde tijd op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 10 en 12  terecht op ‘de mooiste plek van de Binnenweg’, zoals Taetske het enthousiast noemt. “Ondernemers van Heemsteeds Duurzamer zijn daar per toerbeurt aanwezig. We staan daar voor advies, maar ook voor het uitdelen van kleine materialen, zoals ledlampen of radiatorfolie door de gemeente.”

Iedereen die, op wat voor manier dan ook, aan de slag wil met duurzaamheid, is bij deze van harte uitgenodigd. Ook mensen die workshops of lezingen willen houden, kunnen voorlopig terecht op de Binnenweg. Taetske: “Zo hopen we de bewustwording en de uitvoering van energiebesparende maatregelen een extra zetje te kunnen geven.”

Bekijk de koplopers