Hoe vind ik een betrouwbare partij die mij kan helpen met isolatie?

Vloerisolatie, nieuw glas of de binnenkant van de zolder isoleren: bij wie moet je zijn en hoe vergelijk je offertes? We helpen u op weg met 8 praktische tips.

Isoleren? Het kan best wat voeten in de aarde hebben, zeker als u niet weet met wie u in zee moet gaan of wanneer u eerst een zolder moet uitruimen. En bovendien: waar begint u in huis met isoleren? Met negen tips helpen we u op weg naar een lagere energierekening en een comfortabeler huis.

1. De meeste mensen isoleren hun huis in stappen. Maar waar begin je? Op de website van Milieu Centraal vindt u een handige Isolatie-zelfscan.

Wilt u echt een maatwerkadvies, dan kunt het best contact opnemen met een energiecoach van HeemSteeds Duurzamer.

2. Informeer bij familie, vrienden en buren die hun woning al hebben geïsoleerd naar hun ervaringen. Zo komt u tot een eerste lijstje met aanbevelingen en een overzicht van bedrijven waarmee u misschien liever niet in zee gaat. Vraag naast ervaringen ook naar wat ze misschien een volgende keer anders zouden doen.

3. Het Duurzaam Bouwloket heeft een zoekmachine met bedrijven die u kunnen helpen. Daarnaast bieden zij de mogelijkheid om offertes die u ontvangt gratis te beoordelen.

4. Check van de partijen waar u een offerte aanvraagt of deze aan de kwalificaties voldoen en/of gecertificeerd zijn, zoals het KOMO-keurmerk of het SKG-IKOB-certificaat. Zo weet u dat de werkzaamheden volgens de vereiste kwaliteitsnormen worden uitgevoerd.

5. Vraag offertes aan bij meerdere bedrijven. Vergelijk de prijzen, maar let ook op andere zaken. Zoals gebruikte materialen, de werkzaamheden en garanties, zodat u een goed beeld krijgt van wat uiteindelijk wordt opgeleverd.

6. Stel vragen en wees kritisch. Niet alleen over de gebruikte isolatiemethoden, maar ook over welke materialen gebruikt worden en welke resultaten u mag verwachten. Check ook deskundigheid, de tijd dat het bedrijf reageert op vragen en betrouwbaarheid.

7. Vraag – zeker als het betreffende bedrijf niet bij uw vrienden of familie werk hebben gedaan – naar referenties en bekijk werk dat ze eerder hebben gedaan. Ga desnoods kijken naar wat ze daar hebben gedaan en praat met andere opdrachtgevers.

8. Gaat u in zee met een partij, check dan goed waar u voor tekent. Check garantie- en betalingsvoorwaarden, de planning en stel vragen als bepaalde zaken niet duidelijk zijn. Ga pas akkoord als echt alles helder is.

Bekijk de actuele artikelen