Energiecoach Henk Kiewiet geeft graag zijn ervaring door

Krantenberichten waarin wordt beweerd dat het enorm veel geld kost om huizen uit de jaren twintig en dertig aan een beter energielabel te helpen: Henk kan er niet goed tegen, zegt hij. Zelf heeft hij stapsgewijs zijn huis uit bouwjaar 1925 tot een label B weten te verbeteren en een belangrijk deel van die investering is inmiddels alweer terugverdiend. Twee van zijn broers inspireerden hem hiertoe. “Ik kom uit een groot gezin met tien kinderen”, vertelt Henk. “Twee broers zijn zich actief gaan richten op duurzame energie en ik merkte dat ik daar heel enthousiast van werd.”

Bij aankoop van het huis, in 1995, stond duurzaamheid nog niet hoog op de prioriteitenlijst. Henk: “Er moest sowieso veel aan de woning gebeuren en het comfort was redelijk te noemen. De verwarming en de open haard hielden het allemaal wel warm. Maar ja, we verstookten wel 2.800 m3 gas per jaar. Sinds de isolatiemaatregelen ligt ons verbruik op 1.100 m3.”

Muren, vloer, dak en ramen

De eerste stap in die richting was spouwmuurisolatie. Dat leverde al zo’n 30 procent gasbesparing op, waardoor Henk de smaak te pakken kreeg. Hij kroop zelf in de ondiepe kruipruimte om platen van minerale wol tussen de vloerbalken aan te brengen en hup, het gasverbruik daalde opnieuw met ruim 25 procent. Bij de verbouwing van de zolder liet Henk dakisolatie aanbrengen en kregen de dakkapellen HR++ ramen.

Ook de ramen in de woonkamer werden voorzien van hoogrendementsglas. “We hadden voorzetramen, maar ik was het zat om die elke twee jaar los te moeten halen om ze van binnen schoon te maken. Bovendien isoleert HR++ glas een stuk beter…”, zegt hij, en hij richt zijn laserthermometer op het dikke glas en daarna op de binnenmuur, “… moet je zien! Scheelt maar een halve graad!”

Overal balletjes

De slaapkamer van Henk en Jolanda isoleerde hij zelf, met zogenoemde EPS-parels. “Wij slapen graag in een koude slaapkamer. We verwarmen daar niet en er zit daarom ook nog enkel glas; we hebben er altijd het raam open. Maar de slaapkamervloer is niet geïsoleerd, dus de warmte uit de woonkamer trok zó door de slaapkamervloer weg.”

Henk trok de stoute schoenen aan, kocht een bladblazer en een trechter en besloot de ruimte tussen de  houten vloer en het plafond eigenhandig te vullen met kunststof balletjes. Hij grijnst bij de herinnering aan de balletjes die door de kieren bij de buitenmuur naar beneden dwarrelden. “Ik moest dus eerst de kieren even dichtkitten.” De isolatieballetjes in het plafond van de serre bleken door de tussenmuur bij de buren in de keuken terecht te komen, lacht Henk. “Gelukkig was dat allemaal snel verholpen.”

“Sinds de isolatiemaatregelen ligt ons verbruik op 1.100 m3. De hybride warmtepomp zorgt voor een verdere reductie naar circa 100 m3 per jaar.”

Eigen keuzes

Er volgen nog aanstekelijke verhalen over een inzethaard (“Verbetering van het warmterendement van 20 naar 80 procent”), zonnepanelen die Henk meteen ook voor elf huishoudens in de straat regelde en, als sluitstuk, de hybride warmtepomp die begin dit jaar werd geplaatst. “Volgens de installateur moest ik, bovenop de installatiekosten, ook nog investeren in lagetemperatuurradiatoren. Maar ik dacht: mijn huis is nu zó goed geïsoleerd, ik probeer het met de radiatoren die ik al heb. Met radiatorventilatoren erop blijkt dat prima te lukken. Zelfs toen het flink vroor, in februari.” De hybride warmtepomp zorgt voor een verdere reductie van het gasverbruik van 1.100 m3 naar circa 100 m3 per jaar. Henk: “Kijk daar word ik blij van. Ondanks het extra elektraverbruik voor de warmtepomp verdienen we de investering in tien jaar terug. En bij de huidige hoge gasprijzen misschien nog een stuk sneller.”

Verduurzamen is dus ook een kwestie van eigen keuzes maken, wil hij maar zeggen. Sinds een maand deelt hij de ervaring die hij daarbij opdeed met dorpsgenoten, in zijn rol als energiecoach voor HeemSteeds Duurzamer. “Ik wil andere mensen helpen om óók een stap verder te komen. Mijn werk als zzp’er ben ik aan het afbouwen, dus ik heb de opleiding tot energiecoach gevolgd en inmiddels heb ik in mijn eerste maand als energiecoach ongeveer vijftien gesprekken gevoerd.”

Duidelijke uitleg

Henk wijst op de CO2-meter:  “Weet je nog hoe hoog die stond toen je binnenkwam? Nu is het CO2-gehalte hier inmiddels aardig gestegen. Dat gaat sneller dan je denkt. Deze meter neem ik altijd mee om het belang van goede ventilatie te benadrukken. En hiermee…” Henk pakt de spaak, “… kan ik de dikte van de isolatielaag op een zolder meten. Je prikt ‘m gewoon in het isolatiemateriaal. Handig hè? Heb ik van mijn collega-coaches geleerd.”

Een adviesgesprek met Henk duurt al gauw anderhalf uur. “Ik leg alles graag duidelijk uit, we nemen samen de vragenlijst door die de bewoner heeft ingevuld  en daarna lopen we een rondje om mogelijke maatregelen te inventariseren.” Advies over welke aannemer, installateur of leverancier men in de arm moet nemen, hoort nadrukkelijk níet bij het werk van en energiecoach. “Wij zijn vrijwilligers. Dan weet je zeker dat je onafhankelijk advies krijgt. Ik kan hooguit de ervaring delen die ik zelf heb opgedaan.”

Ook gratis een energiecoach inschakelen en weten wat de mogelijkheden zijn om uw woning toekomstbestendig te maken? Kijk bij HeemSteeds Duurzamer.

Bekijk de koplopers