Geert pakte het meteen grondig aan

“Ik word er altijd chagrijnig van als mensen beweren dat je een jaren 30-woning niet zou kunnen verduurzamen. Wij zijn van het gas af.” Geert Kroon brengt twee koppen thee naar de eettafel in de zonnige woonkamer van zijn huis in Heemstede, ‘uit 1931 of zo’. Chloé (4) en Leo (2) mogen even tv kijken terwijl papa vertelt wat daar allemaal bij kwam kijken, bij die verduurzaming.

Geert en zijn vrouw Maiju wonen nu ruim anderhalf jaar in Heemstede. “Toen we ons huis kochten, was er al een jaar of dertig niks aan gedaan”, schat Geert. “Het was mijn wens om bewust te verduurzamen, dus voor mij was dat eigenlijk een pré. Er zijn genoeg woningen die door projectontwikkelaars cosmetisch zijn opgeknapt, maar waar je die aanpassingen deels weer ongedaan moet maken als je een duurzaam huis wilt. Dat is toch zonde?”

Nu stond niks een grondige aanpak in de weg. “Ik ben ingenieur”, legt Geert uit. “Meer concreet: installatie-adviseur. Weliswaar voor grote projecten als vliegvelden, ziekenhuizen en universiteiten, maar wél sterk gericht op duurzaamheid. Dan moet je dat thuis ook doen, vind ik. Practice what you preach.”

Keuzes maken

Om te beginnen liet Geert de spouwmuren en het dak isoleren, en kregen alle ramen HR++ glas. Het glas-in-lood werd aan de buitenkant van voorzetramen voorzien. “Je kan het ook laten inpakken in isolatieglas, maar dat is erg duur”, weet Geert. De vloer was een ander verhaal. “Om die te isoleren, had de hele vloer opengebroken moeten worden en zou de kruipruimte moeten worden uitgegraven. Die is nu te ondiep; installateurs mogen daar volgens de arboregelgeving niet in. Misschien dat ik het ooit zelf eens ga proberen om te isoleren, maar voor nu vonden we het een te kostbare ingreep.”

 

"Ik word er altijd chagrijnig van als mensen beweren dat je een jaren 30-woning niet zou kunnen verduurzamen. Wij zijn van het gas af"

 

Comfortabel

Géén vloerverwarming dus, behalve in de badkamer. Voor de warmtepomp zijn lagetemperatuurconvectoren aangebracht in alle kamers. Is dat voldoende om de binnentemperatuur comfortabel te krijgen? Geert: “Ja hoor, dat gaat prima. De eerste winter dat we hier woonden, hadden we veel last van storingen in het warmtepompsysteem. Toen waren we vaak aangewezen op de inbouwhaard. Die is superefficiënt en eigenlijk vooral voor de gezelligheid. Maar ook voor bijverwarming als het nodig is. Die winter kregen we het zelfs met alleen de haard lekker warm. Tenminste… beneden dan.”

Die storingen heeft Geert een beetje over zichzelf afgeroepen, bekent hij. “Aanvankelijk wilde ik een water-water warmtepomp, maar de richtlijnen die je online vindt voor de prijs van een grondboring kloppen echt van geen kanten. Alleen al de boring bleek 15.000 euro te kosten.” Dan maar een water-lucht warmtepomp, besloot Geert. Vanuit zijn eigen vakkennis ontwierp hij, in overleg met een installateur, een complex warmtepompsysteem, in combinatie met een zonneboiler. “Ik hoopte dat dit stiller en energiezuiniger zou zijn. Dat eerste valt een beetje tegen; het tweede weet ik niet zo goed, want we hebben geen vergelijking met een ander systeem. Ik heb er in elk geval veel van geleerd.”

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Geert laat het grote boilervat en het buffervat van de warmtepomp zien, beide in de bijkeuken. “We hadden geluk dat die bijkeuken er was, anders had dit allemaal naar de vliering gemoeten. En daar staat ook het ventilatiesysteem al, met warmteterugwinning. Over die installatie is Geert wél enthousiast: “Een warmtepomp ‘op maat’ zou ik mensen niet gauw aanraden, omdat het veel tijd kost om alles goed ingeregeld te krijgen. Maar dit ventilatiesysteem is geweldig. Negentig procent van de warmte van de lucht blijft hierdoor behouden. Zo heb je binnen frisse lucht zonder dat je elke keer koude buitenlucht moet verwarmen. Véél efficiënter dus.”

Vijfduizend euro subsidie

Een voordeel van de alles-in-een-keer aanpak van Geert is dat alle energiebesparende maatregelen in aanmerking kwamen voor overheidssubsidie. “Daarvoor moet je minstens twee ingrepen binnen een jaar doen. Of eigenlijk láten doen, want ook dat behoort tot de voorwaarden om subsidie te krijgen”, vertelt hij. “Dat vind ik op zich wel weer jammer, die regel. Want sommige mensen zullen eerder stappen zetten wanneer ze ook subsidie krijgen als ze het zelf doen.”

Dat gold niet voor Geert. “Dat was niet te combineren geweest: zelf de installatie doen én werken én jonge kinderen”, lacht hij. “Kijk, deze deur heb ik vorige week pas geschilderd, je komt gewoon niet zo goed toe aan klussen. Wij hebben de installatie uitbesteed. Alles bij elkaar met zo’n 5000 euro overheidssubsidie. Dat scheelt toch.”

Bekijk de koplopers