Jeugd werkt aan verminderen zwerfafval

In het Jeugdakkoord hebben Heemsteedse jongeren aangeven dat ze het fijn zouden vinden als er minder afval op straat zou liggen rondom schoolpleinen. De leerlingen van vier scholen gingen de afgelopen tijd echt aan de slag.

Wat vindt de Heemsteedse jeugd belangrijk? En wat zijn hun dromen? In het kader van het Jeugdakkoord is het antwoord op deze vragen het eerste halfjaar van 2023 opgehaald bij leerlingen van zowel basisscholen als middelbare scholen.

Gezonde natuur

Eén van de dingen die naar voren kwam vanuit de basisschoolleerlingen, was dat zij het onderwerp afval erg belangrijk vinden. In hun dromen gaven ze bijvoorbeeld antwoorden als “een gezonde natuur zonder afval” en “geen afval meer rondom/op de schoolpleinen”.

Gemeente Heemstede besloot om, samen met de leerlingen, een stapje te nemen richting het realiseren van deze droom. In de Klimaatweek en de weken na de klimaatweek zijn we langs vier scholen geweest. Hier zijn in totaal 141 leerlingen, samen met wethouders en de burgemeester, met afvalprikkers en vuilniszakken de buurt rondom de school ingetrokken.

Met resultaat: ze haalden tientallen vuilniszakken vol met afval op! Een geslaagde actie dus. Op de scholen is een aantal afvalprikkers achtergebleven, zodat scholen zelf nogmaals afval kunnen prikken. Zo zorgen we samen voor een schonere omgeving, zonder afval!

Bekijk de actuele artikelen