Klimaatweek Heemstede: Samen op weg naar een duurzamere toekomst

Van 30 oktober tot en met 5 november was het de Nationale Klimaatweek. Ook in Heemstede hebben inwoners en ondernemers zich samen met de gemeente Heemstede ingezet voor een beter klimaat. Wethouder Anneke Grummel: “We zijn altijd goed met het klimaat bezig, maar deze week geven we het een extra zetje. Alles voor de toekomst van onze kinderen.”

Maandag

Op maandagochtend hesen burgemeester en wethouders voor het raadhuis de klimaatweekvlag als officieel startsein van de Klimaatweek. Dit was gelijk de start van de vegetarische week in het gemeentehuis. Op die manier vragen we ook onze collega’s om na te denken over het klimaat en hoe iedereen kan bijdragen aan minder uitstoot van CO2.

Maandagavond organiseerde de coöperatie HeemSteeds Duurzamer een informatieavond over (natuurvriendelijk) isoleren en zonne-energie. En natuurlijk hebben de energiecoaches laten weten dat ze altijd klaar staan om een gratis energie-advies te geven aan onze inwoners.

Dinsdag

Leerlingen van de Bosch en Hovenschool hebben zich ook ingezet tijdens de Klimaatweek. Zij gingen op dinsdag samen met wethouders Sam Meerhoff en Anneke Grummel afval prikken rondom de school. Wethouder Sam Meerhoff: “De kinderen vonden veel afval op straat. Laten we ons daar met zijn allen van bewust zijn. Want samen houden we Heemstede schoon!”

Woensdag

Op woensdag was de lancering van de nieuwe subsidieregeling voor groene daken. Inwoners kunnen vanaf nu subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak. Een groen dak maakt Heemstede (nog) groener, zorgt voor meer biodiversiteit en helpt bij het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. In onze subsidie stimuleren we ook dat huurders hieraan mee kunnen doen, want ieder dak telt!

Wethouder Arianne de Wit bracht een bezoek aan de ondernemers op de Zandvoortselaan. Het doel van dit bezoek is het stimuleren van duurzamer winkelen én ondernemen in Heemstede. Ondernemers kregen deurbordjes met de tekst ‘Natuurlijk zijn we open, de deur is alleen dicht om energie te besparen’, toonbankdisplays met ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’ en herbruikbare groente- en fruitzakjes.

Tegelijkertijd stond wethouder Anneke Grummel op de weekmarkt om het belang van afval scheiden onder de aandacht te brengen. Veel inwoners zijn al goed bezig met het scheiden van afval. Inwoners kregen GFTe-afvalbakjes, een handige afvalwijzer en herbruikbare groente- en fruitzakjes.

Donderdag

Op donderdag was in Plein1 de ‘kick-off’ van de Denktank. Dit is een groep inwoners met passie voor en expertise over duurzaamheid. De Denktank zal input geven aan de gemeente en ondersteunen bij de verduurzaming van Heemstede.

Vrijdag

Wethouder Eveline Stam bracht op vrijdagochtend een bezoek aan wijk De Glip. Samen met inwoners heeft zij tegels eruit gehaald en biologische bloembollen geplant. Meer groen is goed voor mens en dier en vermindert wateroverlast.

Zaterdag

Op zaterdag opende burgemeester Astrid Nienhuis op Plein1 het Repair Café Heemstede. Hier kunnen inwoners hun kapotte spullen laten repareren. Initiatiefnemer Erik de Vries: “Ik probeer altijd alles te repareren. Je kunt wel steeds zeggen gooi maar weg en koop een nieuwe, maar ik denk dat je een heleboel kunt besparen door iets anders te denken." Het Repair Café is geopend op zaterdag 2 december, 13 januari en 3 februari van 10:00 tot 13:00 uur.

Geslaagde klimaatweek

Wij kijken terug op een geslaagde Klimaatweek. We zijn trots op de inzet van Heemsteedse inwoners en ondernemers. Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom duurzaamheid in Heemstede? Abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Bekijk de actuele artikelen