Het ABC van de tochtstrip

Veel huizen hebben naden en kieren waardoor warme lucht naar buiten lekt en koude lucht naar binnen stroomt. Zet u onnodig de verwarming een graadje hoger of gaat u deze lekken met tochtstrips te lijf? Wij helpen u op weg. 

Naden en kieren zijn verantwoordelijk voor het onnodig weglekken van warmte. Het dichtmaken ervan kan volgens Milieu Centraal bij een gemiddelde hoekwoning zo’n 70 m3 gas schelen. Heeft u een vrijstaande woning, dan is dat nog veel meer. Naast minder warmte verliezen, komt er door het dichten van kieren en naden ook minder kou uw woning in. Daardoor is de kans groot dat de thermostaat een graadje lager kan.

Tochtstrips kiezen

Om kieren – openingen tussen bewegende delen – te dichten, is een breed scala aan tochtstrips beschikbaar. Afhankelijk van de toepassing, zijn ze verkrijgbaar met een profiel in de vorm van een letter D, E, K, O, P, V of Y. Naast tochtstrips kunt u ook tochtband gebruiken, dat op rollen wordt verkocht. Dit is uitermate geschikt om kleinere kieren rondom deuren of ramen af te dichten.

Het is van belang dat u de juiste tochtstrip of het juiste tochtband gebruikt voor uw ramen en deuren. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat er warmte weg blijft lekken. Komt u er niet uit? Twijfel dan niet om bij de bouwmarkt te vragen wat de juiste ‘letter’ is voor de beoogde plaats.

Op tochtplekkenjacht

U kunt het best op zoek gaan naar geschikte plekken voor tochtstrips als het buiten flink waait. Juist dan is bij ramen en deuren goed voelbaar (en soms zelfs hoorbaar) waar het tocht. Check niet alleen draaiende delen aan de buitenkant van uw huis. Tochtstrips zijn er ook voor binnendeuren, bijvoorbeeld een deur naar een koude hal, kelder of berging of het bergluik naar de kruipruimte.

Wilt u het echt goed aanpakken? Overweeg dan om een infrarood warmtefoto van uw huis te laten maken. Deze laat door middel van kleuren zien op welke plekken onnodig warmte naar buiten lekt. Dan weet u ook welke zaken u bijvoorbeeld met andere isolatiemaatregelen kunt verbeteren.

Tochtstrips aanbrengen

Gaat u aan de slag met tochtstrips? Met deze tips zorgt u dat ze straks het best hun werk kunnen doen:

  • Meet vooraf goed na of de te dichten kier over de hele lengte even breed is en let zowel op het maximum als het minimum aantal mm dat de strip kan dichten.
  • Check ook of aan alle zijden van de deur of het raam een even dikke strip nodig is. Zo voorkomt u dat deze gaat klemmen, of zelfs helemaal niet meer dicht kan.
  • Breng de strip bij voorkeur op het kozijn aan; een tochtstip op raam of deur is minder fraai.
  • Haal bij het aanbrengen van zelfklevende strips niet meteen alle beschermfolie weg, maar doe dit stukje bij beetje. Rek de strip niet uit, maar neem het ook niet te ruim.

Let ook op ventilatie

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar uw huis helemaal ‘luchtdicht’ maken is geen verstandig idee. Zeker in tijden van corona is het van groot belang voor uw gezondheid dat u voldoende ventileert. In een ongeventileerde ruimte stijgt de kans op virusoverdracht én het CO2-gehalte van de lucht (veel) sneller dan u denkt. Beide zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid. Misschien heeft u een mechanische ventilatie-installatie in huis; zo niet, dan is het verstandig om regelmatig een raampje of luchtrooster open te zetten. Daardoor ontstaat ook een soort tocht, maar die heeft u dan tenminste zelf in de hand.

Bekijk de actuele artikelen