5 Duurzame voornemens voor uw huis in 2023 (en hoe u ze kunt behalen)

Bent u van plan om het dit jaar (nog) beter te doen? Uitstekend. Om het realiseren van uw goede voornemens op de rit te krijgen, zetten we de vijf beste voor u op een rij en geven we tips om vandaag nog aan de slag te gaan.

1. Isoleer uw woning (verder)

Tijdens de isolatieactie eind 2022 was spouwmuurisolatie verreweg de meest populaire maatregel. Geen wonder, want het kan vaak binnen 1 dag gerealiseerd worden, uw woning hoeft er niet voor overhoop en het levert een winst op die te vergelijken is met 9 procent op een spaarrekening. En met de hoge energieprijzen zijn ook dak-, vloer- en raamisolatie erg interessant. Ons advies: zet in 2023 in op isoleren. Gebruik de check van verbeterjehuis.nl om te ontdekken welke isolatiemaatregelen voor uw huis het meest opleveren. Dankzij de landelijke ISDE-subsidie betaalt de overheid mee aan de isolatie van uw woning.

2. Verwarm uw huis efficiënter

Vanaf 2026 mag u een bestaande cv-ketel niet langer vervangen door een nieuw exemplaar. De hybride warmtepomp is dan de nieuwe norm. Het is raadzaam om dit jaar te onderzoeken welke mogelijkheden u hebt om uw huis efficiënter te verwarmen. Op de website van Milieu Centraal is een handige module te vinden waarmee u kunt checken of uw woning al klaar is voor een warmtepomp en welke type warmtepomp het meest geschikt is.

3. Koop minder, leen meer

Delen is het nieuwe hebben. Met behulp van buurtapps, een straatgroepje in WhatsApp, Facebook, het prikbord bij de supermarkt of een platform als Peerby is het heel eenvoudig om spullen (uit) te lenen. En huren van gereedschap, apparatuur, feestbenodigdheden en andere zaken is ook op veel plekken mogelijk. De voordelen: u heeft er na gebruik geen omkijken naar, het staat thuis niet in de weg en omdat er door lenen minder spullen hoeven te worden gemaakt, wordt er uiteindelijk ook veel minder weggegooid.

4. Hergebruik en repareer

Kapotte meubels, koffiezetters, laptops, kleding en andere zaken kunnen met een reparatie vaak gewoon een tweede leven krijgen. Met de hulp van een handige buurvrouw/buurman, een vakman of het Repair Café. Op dit moment is in Heemstede nog geen Repair Café maar u kunt wel binnenlopen in Vogelenzang, Haarlem, Overveen en Hoofddorp. Kortom: gooi in 2023 alleen iets weg als het echt niet anders kan.

5. Kies voor dicht(er)bij

Men zegt weleens: “wat van ver komt, smaakt beter”. Die mensen raden we aan om eens te gaan kijken bij Buurderij Hart, Herenboeren Heemstede, Moestuin Leyduin of één van de andere plekken waar in en rondom Heemstede streekproducten worden verbouwd of verkocht. Wat van dichterbij komt, heeft minder transportkilometers en dus ook veel minder CO2-uitstoot. En wat voor de dagelijkse boodschappen geldt, geldt uiteraard ook voor vakanties. Dichter bij huis is het net zo mooi en echt, u komt net zo ontspannen terug van uw reis.

Bonus voornemen: neem zonnepanelen

Heeft u nog geen zonnepanelen? Dan dit jaar echt doen. Omdat de btw op zonnepanelen dit jaar is afgeschaft en u volgens Milieu Centraal in maximaal een jaar of 8 uw investering terugverdient, is dit echt het onderzoeken waard.

Bekijk de actuele artikelen