Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp?

Onderzoekt u ook of u uw cv-ketel kunt inruilen of vervangen door een alternatief dat weinig of geen aardgas gebruikt? De warmtepomp wordt dan het meest genoemd. Maar welk type is het meest geschikt voor uw woning? We bekijken deze keer de lucht-waterwarmtepomp.

De warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel wint – mede door de hoge gasprijzen – flink aan populariteit. Waar een cv-ketel simpelweg door de verbranding van aardgas het water in uw leidingen verhit voor de verwarming van uw huis, zijn warmtepompen er in allerlei soorten.

Eerder zijn we ingegaan op de werking en de voor- en nadelen van de lucht-luchtwarmtepomp en hybride warmtepomp. In dit artikel nemen we de lucht-waterwarmtepomp onder de loep.

 

Zo werkt het

Een lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit (1). De warmte wordt vervolgens overgedragen aan een koudemiddel in een buitenunit (2)  dat gebruikt wordt om het water in uw huis te verwarmen (3). Dit water stroomt vervolgens door bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming en zorgt ervoor dat het aangenaam warm wordt in huis (4). Het systeem blaast de koude lucht vervolgens weer naar buiten (5).

Lucht- waterwarmtepomp met buitenunit.

Lucht-waterwarmtepomp versus hybride warmtepomp

De werking van de lucht-waterwarmtepomp is sterk vergelijkbaar met dat van een hybride warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp springt de cv-ketel nog bij op de koude dagen dat de warmtepomp het niet kan bolwerken. Wanneer echter de cv-ketel wordt verwijderd, blijft een lucht-waterwarmtepomp over.

Voor- en nadelen lucht-waterwarmtepomp

Een groot voordeel van een lucht-waterwarmtepomp is dat deze vergeleken met andere warmtepompen eenvoudig te plaatsen is. Daar staat tegenover dat het rendement sterk afneemt wanneer het buiten kouder wordt dan ongeveer 3 graden. De lucht-waterwarmtepomp kan dan nog maar weinig warmte aan de buitenlucht onttrekken en heeft dus meer elektriciteit nodig om het water van uw verwarmingssysteem op te warmen tot de gewenste temperatuur.

Bij een lucht-waterwarmtepomp is het dan ook belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is, zodat er zo min mogelijk verlies van warmte is. Daarnaast is het wenselijk dat uw woning over een lage temperatuur afgiftesysteem beschikt, zoals vloer- of wandverwarming. Immers, omdat de lucht-waterwarmtepomp op een lagere temperatuur verwarmt (ca. 40 graden), is meer oppervlak nodig om de ruimtes in uw woning naar een prettige temperatuur te brengen.

Met of zonder buitenuit?

Naast lucht-waterwarmtepompen met een buitenunit, zijn er ook systemen op de markt die alleen een binnenunit hebben. Deze maakt gebruikt van kanalen om de buitenlucht naar binnen te halen en weer af te voeren. Voordeel is dat er buiten geen ruimte nodig is in uw tuin of op uw balkon. Daar staat dan weer tegenover dat u binnenshuis meer ruimte nodig hebt voor de installatie.

Lucht-waterwarmtepomp zonder buitenunit.

 

Subsidies

De lucht-waterwarmtepomp maakt het mogelijk om uw huis volledig aardgasvrij te verwarmen. Maar dat vereist wel goede isolatie en een verwarmingssysteem dat ook op lage temperatuur goed werkt. De subsidie die wordt verstrekt op een volledige lucht-waterwarmtepomp is tussen de 1.950 en 3.750 euro en afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. Op de website van RVO vindt u meer informatie en ook een stappenplan dat duidelijk maakt wat er nodig is om een subsidieaanvraag in te dienen.

Bekijk de actuele artikelen