De 5 belangrijkste subsidies voor ondernemers

Ook veel ondernemers willen verduurzamen, maar willen dit wel graag op een betaalbare manier doen. We zetten de vijf belangrijkste regelingen voor een duurzame bedrijfsvoering voor u op een rijtje:

 1. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Wie als ondernemer in 2023 investeert in energiebesparing of duurzame energie, kan met behulp van deze landelijke regeling 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
Lees hier meer over de Energie-investeringsaftrek (EIA)

2. Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

De SDE++ regeling is de opvolger van de SDE+ en is bestemd voor het grootschalig produceren van duurzame energie of verminderen van de CO2-uitstoot. Deze regeling is voor bedrijven en non-profitorganisaties.
Ga naar alle informatie over de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

3. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Landelijke regeling die kan worden ingezet voor verduurzamen productieproces of gebouw, bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine.
Lees meer over de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)

Twee landelijke regelingen die gericht zijn op investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en het ontwikkelen van innovatieve milieuvriendelijke producten.
Lees meer over MIA/VAMIL.

5. Uitvoeringsregeling subsidie ondersteuning toekomstbestendige werklocaties (HIRB+)

Speciale regeling van Provincie Noord-Holland die bestemd is voor het (laten) begeleiden en initiëren van duurzame maatregelen op een bedrijventerrein.
Alle informatie over de HIRB+ vindt u op de website van de Provincie Noord-Holland.

Tot slot: wilt u als ondernemer weten met voor welke maatregelen u het beste gebruik kunt maken van deze subsidies en regelingen? Laat dan eerst gratis een energiescan uitvoeren.

Bekijk de actuele artikelen