Vloer isoleren? Dit is wat u moet weten
In Heemstede kunt u nog tot eind van dit jaar meedoen aan de isolatieactie waarmee u de isolatie van uw glas, dak, gevel, spouw of vloer kunt verbeteren. De keuze voor de juiste vloerisolatie is best ingewikkeld. Om te beginnen is er vloerisolatie en bodemisolatie. Er zijn vloeren met een kruipruimte eronder en vloeren waar je niet van onderaf bij kunt. Je hebt droge kruipruimtes en kruipruimtes met vochtproblemen. Dus wat te doen als u warme voeten wilt? We zetten zes aandachtspunten op een rij.
1. Houd rekening met een lange doorlooptijd
Dankzij de huidige energieprijzen is er een run op isolatie. Daardoor duurt het al snel een aantal maanden voor u een aannemer heeft gevonden wanneer u uw huis wilt verduurzamen. Met sommige vormen van vloerisolatie, bijvoorbeeld met thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol, kunt u wellicht zelf aan de slag. Wilt u de aanleg van vloerverwarming of een nieuwe vloer combineren met het aanbrengen van isolatie, dan zal er waarschijnlijk een vakman aan te pas moeten komen.
2. Kies vloerisolatie…
Om een eerste indruk te krijgen van het soort isolatie dat bij uw huis en uw vloer past, kunt u deze test doen van Milieu Centraal. Hier vindt u ook een overzicht van de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor de isolatie van de onderkant van uw vloer. Deze vorm van vloerisolatie kan alleen worden toegepast als u een kruipruimte hebt van minimaal 35 centimeter diep met een luik om onder de vloer te kunnen kruipen.
3. … of bodemisolatie
Heeft u dit niet, dan kunt u de bodem van de kruipruimte isoleren (bodemisolatie). Meer informatie daarover vindt u hier. Bodemisolatie, bijvoorbeeld met EPS-chips, EPS- of biofoamparels of schuimbeton, levert minder energiebesparing én minder comfortverbetering op dan vloerisolatie. U kunt daarom ook overwegen om de kruipruimte te laten uitgraven om zo alsnog de vloer te kunnen isoleren. Dat is dan wel weer een karwei voor een vakman.
4. Vocht onder de vloer
Tegen vochtproblemen in de kruipruimte is speciaal folie verkrijgbaar, dat op de bodem wordt aangebracht om optrekkend grondwater tegen te houden. De isolerende werking van deze folie is beperkt. Datzelfde geldt voor schelpen. Ook deze kunnen vocht in de kruipruimte tegengaan, maar helpen nauwelijks tegen optrekkende kou. Deze ingrepen worden om die reden vaak gecombineerd met vloerisolatie.
5. Combineer isoleren met verbouwen of vervangen
Is uw vloer of ondervloer aan vervanging toe? Kies dan voor een nieuwe vloer mét isolatie. Ook de aanleg van vloerverwarming kan dan een optie zijn. Daarmee komt gasloos verwarmen meteen een stuk dichterbij.
6. Kijk kritisch
Welke keuze u ook maakt, let daarbij ook op de duurzaamheid van het isolatiemateriaal. Leveranciers zeggen (uiteraard) al snel dat hun isolatieproduct een goede en duurzame keuze is, maar vaak moeten deze claims met een flinke korrel zout worden genomen. Zo zou schuimbeton minder klimaatbelastend zijn omdat het ‘ter plekke wordt gemaakt’ en ‘volledig recyclebaar’ is, maar op beide claims valt het nodige af te dingen. Bovendien wordt er dierlijk eiwit toegevoegd aan schuimbeton: dat wil je als veganist waarschijnlijk wel weten. Zelfs aan isolatie met schapenwol, wat toch heel duurzaam klinkt, blijken milieunadelen te kleven. Onze tip is dus vooral: wees kritisch in uw keuze.