De voordelen van minder vlees en zuivel

cooked food

De argumenten om minder vlees en zuivel te eten worden steeds zichtbaarder. De meeste mensen weten inmiddels wel dat het beter is voor je gezondheid én voor het klimaat om vlees en zuivel zo veel mogelijk te vervangen door plantaardig voedsel. Maar de productie van dierlijke eiwitten heeft nóg een negatief effect: op de biodiversiteit.

Om 1 kilo rundvlees te ’produceren’ eet een koe een veelvoud aan gras en veevoer: de schattingen lopen uiteen van 5 kilo tot 25 kilo of zelfs nog meer. Voor datzelfde stuk rundvlees is ook nog eens ruim 15.000 liter water nodig en 50 tot 250 vierkante meter grond per koe. En dan hebben we het nog niet eens over wat er allemaal uit de koe komt, vloeibaar, gasvormig, of als flats: broeikasgassen. Daarnaast worden er bomen gekapt voor landbouw- of weidegrond en wordt soja uit andere werelddelen aangevoerd als belangrijk bestanddeel van veevoer.

Soortenrijkdom

Zo op een rijtje gezet, is het niet verwonderlijk dat vlees- en zuivelproductie hiermee ook bijdraagt aan de achteruitgang van de soortenrijkdom, zoals blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. Ook kweekvis en, verrassend genoeg, plantaardige oliën leiden tot verlies van biodiversiteit. Klimaat en soortenrijkdom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, op een complexe manier. Dat maakt het geven van eenduidige cijfers ingewikkeld, maar het beeld is duidelijk: plantaardig eten is op vele fronten beter.

Vleesvervangers

Veel mensen maken al flinke stappen in de omslag naar een plantaardiger dieet. Vleesvervangers maken die overstap eenvoudiger, hoewel het goed is om kritisch te blijven op de ingrediënten die worden toegevoegd om ‘dicht bij de vleesbeleving te blijven’. Peulvruchten zijn ook een goede vervanger voor dierlijke eiwitten. Er zijn steeds meer lekkere vegetarische of veganistische recepten te vinden, zowel online, als in de klantenmagazines van supermarkten. Wat dat betreft is minder vlees en zuivel eten misschien lastig, maar moeilijk is het al lang niet meer!

Bekijk de actuele artikelen