Strijd tegen plastic en zwerfafval: dit kunt u zelf doen

Er is jaren hard voor (én tegen) gelobbyd, maar eindelijk is het dan zover: sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flessen frisdrank en water. Een mooie stap in de strijd tegen zwerfafval in Heemstede en daarbuiten. En zelf kunnen we ook nog wel wat extra’s doen om de enorme berg plasticafval een beetje te verkleinen. 

Eerst nog even over dat statiegeld op kleine flesjes. Bij het inleveren is het belangrijk dat het statiegeldlogo op het etiket staat en de barcode goed te scannen is. Omdat het statiegeld voor dit type flesjes nog niet zo lang geleden is ingevoerd, zijn er voorlopig nog twee varianten in omloop: een mét en een zonder statiegeldlogo. De flesjes zonder logo kunt u op veel innamepunten wel inleveren, maar hiervoor ontvangt u geen statiegeld. Ander punt van aandacht: laat vooral de dop op het flesje zitten; deze kan óók worden hergebruikt.

Statiegeld doneren

Op steeds meer punten kunnen de flesjes ingeleverd worden: in supermarkten, op tankstations, evenementenlocaties en sportclubs. Zo hoopt Statiegeld Nederland dat straks 90 procent van de plastic flessen hergebruikt kan worden. Vrijwillige innamepunten kunnen ervoor kiezen om statiegeld te doneren aan een goed doel. Ook is de donatiering rondom gemeentelijke prullenbakken in opkomst: voorbijgangers kunnen hun flesjes in de ring plaatsen, zodat anderen het statiegeld kunnen innen. Sportlocaties mogen de statiegeldopbrengst gebruiken voor de clubkas.

Wat kunt u nog meer doen?

Deze nieuwe vorm van statiegeld maakt de plasticafvalberg ongetwijfeld een stukje kleiner. Toch gebruiken we nog steeds enorm veel plastic met z’n allen. Hoewel plastic in Heemstede gescheiden wordt ingezameld, kent de verwerking en vooral de recycling in de praktijk nog altijd veel knelpunten. Minder plastic gebruiken is dan ook de beste oplossing.

We zetten de gemakkelijkste tips voor u op een rij:

  1. Neem een of meer herbruikbare boodschappentassen mee naar de winkel.
  2. Gebruik herbruikbare zakjes voor de aankoop van uw groenten.
  3. Kies vaker voor verpakkingsvrije producten. Er zijn speciale Zero Waste Winkels en een snel groeiend alternatief als Pieter Pot bezorgt de boodschappen in glazen potten aan huis en haalt ze ook weer op. Op de markt worden etenswaren veelal in papier verpakt. Maar ook bij de supermarkt kunt u kiezen voor de variant met het minste plastic en ander verpakkingsmateriaal.
  4. Neem uw lunch mee in een herbruikbare trommel of lunchzakje of een speciale bijenwasdoek.
  5. Een ouderwets stuk zeep, een hippe shampoobar of vernieuwende tandpastatabletten zijn duurzame, verpakkingsvrije alternatieven voor de in plastic verpakte variant.
Bekijk de actuele artikelen