Wat u moet weten over de energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen hebben ook dit jaar recht op een energietoeslag als tegemoetkoming op de gestegen energiekosten. Check of u recht hebt op deze toeslag en schakel gratis hulp in bij het verlagen van uw energierekening.

Nog steeds zijn de energiekosten hoog. Als tegemoetkoming is er de energietoeslag 2023. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. In Heemstede wordt aan zoveel mogelijk inwoners die hiervoor in aanmerking komen de energietoeslag uitbetaald, zonder dat hiervoor eerst een aanvraag moet worden ingediend.

Wanneer krijg ik de energietoeslag automatisch?

Wie een bijstandsuitkering heeft bij de IASZ en aan de voorwaarden voldoet, heeft in oktober de energietoeslag van 1.300 euro ontvangen. Een aanvraag indienen is dus niet nodig. Dat geldt ook voor mensen die een gedeeltelijke AOW hebben dat door de SVB wordt aangevuld (AIO). Ook dan hebt u in oktober de energietoeslag ontvangen.

Wat als ik de energietoeslag niet heb gekregen?

Heeft u geen bijstandsuitkering bij de IASZ en ook geen AOW dat wordt aangevuld door de SVB (AIO), maar wel een laag inkomen? Dan kunt u vanaf december zelf de energietoeslag aanvragen. Dat doet u via de website van IASZ, waar u ook meer leest over de voorwaarden.

Waar kan ik hulp krijgen bij het verlagen van mijn energierekening?

Een tegemoetkoming in de energiekosten is mooi meegenomen, maar nog beter is het om de energierekening structureel te verlagen. Daarvoor kunt u in Heemstede op twee plekken terecht:

    • Stichting !WOON helpt huurders met gratis advies van een energiecoach. Daarmee kunt u een paar tientjes tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Naast een bespaarrapport ontvangt u ook (gratis) allerlei bespaarproducten, zoals radiatorfolie of tochtband. Een afspraak maakt u op de website van !WOON.
    • Coöperatie HeemSteeds Duurzamer heeft zo’n 20 vrijwilligers die huiseigenaren helpen bij het verlagen van de energierekening. Op de website kunt u een coachingsgesprek aanvragen. Het is ook mogelijk om op vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur binnen te lopen in de pop-up store op Plein 1, direct links na de eerste deur bij binnenkomst.

Bekijk de actuele artikelen