Drie vragen over de energiescan voor ondernemers

Gemeente Heemstede ondersteunt bedrijven bij het maken van duurzame keuzes, bijvoorbeeld door gratis energiescans aan te bieden. We beantwoorden de drie meest gestelde vragen over deze energiescan en helpen u op weg naar een duurzame(re) bedrijfsvoering.

Sinds 1 januari van dit jaar moeten kantoren verplicht energielabel C of beter hebben.

Maar naast deze labelverplichting zijn het vooral de gestegen energiekosten die ondernemers in Heemstede aanzetten om aan de slag te gaan.

Of u nou een winkel, showroom, kantoor, werkplaats of andere type bedrijfsruimte hebt; een energiescan helpt in u bij het structureel verlagen van de energierekening. Dit zijn drie veelgestelde vragen over de energiescan:

1. Ik heb het hartstikke druk. Kost zo'n energiescan veel tijd?

De energiescans worden in opdracht van gemeente Heemstede uitgevoerd door Klimaatroute. Een intake bij een bedrijf duurt – afhankelijk van de oppervlakte – gemiddeld ongeveer een uur. Er wordt niet alleen rapportage gemaakt, maar ook een plan van aanpak dat vervolgens bij een volgende afspraak wordt doorgenomen.

2. Dan heb ik een plan, maar wie gaat het uitvoeren?

Klimaatroute helpt ondernemers ook bij de uitvoering. Veel ondernemers weten vaak wel waarop ze kunnen besparen, maar het ontbreekt ze aan tijd of ze weten niet goed waar te beginnen. Offertes aanvragen en vergelijken is tijdrovend. En hoe weet je van welke subsidies je gebruik kunt maken? Dat zijn zaken die Klimaatroute uit handen kan nemen.

3. Ik ben geen eigenaar maar huur mijn bedrijfspand, heeft een energiescan dan wel zin?

Ook als u huurt is het zinvol om aan de slag te gaan met een energiescan. Want de energieprijzen blijven hoog en dat betekent dat een investering in het verlagen van de gasrekening zich sneller terugverdient dan voorheen. Dat reduceren kan vaak met eenvoudige oplossingen, dus ook als u huurder bent.

De energiescan in het kort:

  • Klimaatroute voert met ervaren adviseurs en zelf ontwikkelde software de QuickScan uit bij ondernemers op locatie.
  • De adviseur kijkt tijdens de opname naar de verlichting, regeltechniek, isolatie, verwarming en mogelijkheden tot opwekken van duurzame energie.
  • Het rapport wordt binnen 2 weken persoonlijk met de ondernemer besproken om eventuele onduidelijkheden weg te nemen.
  • Ondernemers hebben naar aanleiding van deze opvolging de mogelijkheid om direct offertes aan te vragen. Klimaatroute kan hierbij een rol spelen bij het selecteren van leveranciers of het opvragen van offertes, maar dit is absoluut niet verplicht om onafhankelijkheid te waarborgen.
  • Na de opvolging worden ondernemers gedurende minimaal één jaar begeleidt bij het nemen van stappen tot een meer energie efficiënte bedrijfsvoering. In dit traject ontvangen ondernemers tevens begeleiding bij het vinden van diverse subsidiemogelijkheden en het bepalen van fiscale voordelen bij het investeren in energiebesparing.

Ook een gratis energiescan voor uw bedrijf?

De gemeente stelt in 2023 tien energiescans beschikbaar voor Heemsteedse ondernemers. Wilt u ook weten hoe u kunt verduurzamen met energie- en geldbesparende maatregelen? Aanmelden doet u via aanmelden@klimaatroute.nl.

 

Play Video
Bekijk de actuele artikelen