Zijn de radiatoren in uw huis geschikt voor een warmtepomp?
Een (hybride) warmtepomp werkt efficiënter dan uw cv-ketel en verwarmt uw huis op een lagere temperatuur. Maar hoe weet u of uw huidige radiatoren dan wel voldoen?
Wanneer een woning met een cv-ketel wordt verwarmd, is de afgifte temperatuur vaak ergens tussen de 60 en 70 graden Celsius. Een (hybride) warmtepomp verwarmt uw huis op ongeveer 50 graden. Bij de meeste redelijk geïsoleerde woningen gaat dat prima, mits de radiatoren in huis geschikt zijn. Dit zijn de meest gestelde vragen.
Welke radiatoren zijn geschikt voor een (hybride) warmtepomp?
Radiatoren bestaan uit platen met daartussenin zogeheten convectoren (ribbels). Afhankelijk van het type heeft een radiator meerdere platen en meerdere convectoren.
In onderstaande afbeelding is te zien welke typen het meest voorkomen en welke geschikt zijn om in combinatie met een warmtepomp te worden gebruikt. Typen 10, 11 en 20 meestal niet. Typen 21, 22 en 33 meestal wel.
Moeten ongeschikte radiatoren overal in huis worden vervangen?
Waarschijnlijk niet. In principe moet het verwarmingssysteem alleen worden aangepast in ruimten die op een aangename temperatuur moeten worden verwarmd, zoals de huiskamer en de keuken. Een radiator vervangen of misschien een extra radiator plaatsen is dan noodzakelijk.
In kamers die u niet verwarmd of waar u het liever koel hebt – denk aan de slaapkamer – is het vaak niet noodzakelijk om bestaande radiatoren te vervangen. Welke aanpassingen wel of niet noodzakelijk zijn, kunt u het beste met uw installateur bespreken.
Wat als ik leden radiatoren heb?
In oude huizen zijn soms nog gietijzeren, leden radiatoren aanwezig. Deze radiatoren zien er erg mooi uit maar komen wel uit een tijd dat verwarmingsystemen met een hoge temperatuur hun werk deden.
Of deze radiatoren kunnen blijven staan, hangt van een aantal zaken af zoals bijvoorbeeld hoe goed uw huis inmiddels is geïsoleerd. Een installateur van warmtepompen kan bepalen of uw leden radiatoren kunnen blijven staan of dat er aanpassingen noodzakelijk zijn.
Hoe zit het met bestaande convectorputten?
In flink wat woningen zijn zogeheten convectorputten in de vloer aanwezig met daarin een een convector die koude lucht aanzuigt en opwarmt. Deze lucht stijgt vervolgens op en verwarmt de betreffende kamer. Dit systeem werkt niet goed wanneer u overstapt op een verwarmingsysteem dat op een lagere temperatuur werkt. De convectorputten moeten eerst moeten worden aangepast en waarschijnlijk ook goed moeten worden geïsoleerd voordat ze geschikt zijn om met een (hybride) warmtepomp te gebruiken.
Kan ik zelf testen of mijn radiatoren genoeg warmte afgeven?
Met behulp van de zogeheten 50-graden-test kunt u checken of uw huis ook warm zou worden met een (hybride) warmtepomp. Tijdens deze test verlaagt u tijdelijk de aanvoertemperatuur van het water voor verwarming door de instellingen in uw cv-ketel te veranderen. Als het bij een buitentemperatuur van tussen de 4 en 10 graden toch warm wordt in huis, dan is de kans heel groot dat uw huis ook geschikt is voor een hybride warmtepomp. Zo niet, dan moeten er misschien aanpassingen worden gedaan aan het verwarmingssysteem of de isolatie.
Is er een manier om een bestaande radiator beter te laten werken?
Ja, met een radiatorventilator zorgt u ervoor dat u sneller en zuiniger verwarmt zonder uw cv-systeem aan te passen. De radiatorventilator plaatst u met behulp van magneten eenvoudig op elke radiator. Omdat de ventilator de warme lucht beter verspreidt, voelt het in de kamer een stuk warmer aan. Hierdoor bent u ook minder geneigd om de verwarming hoger te zetten. Dat kan op jaarbasis wel zo’n 7 procent aan gas besparen. In het onderstaande filmpje kunt u zien hoe dit werkt.
Waar kan ik meer informatie vinden over of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?
Op de website van Milieu Centraal is een speciale ‘keuzehulp warmtepomp’. Deze geeft aan de hand van een aantal vragen die u moet beantwoorden een eerste indicatie van welke soorten warmtepompen voor uw huis geschikt zijn of dat u eerst aanpassingen moet doorvoeren. U kunt ook een installateur om advies vragen of gratis een energiecoach inschakelen.