Hoe werkt een elektrische warmtepomp met PVT-panelen?

Een PVT-paneel wekt zowel warmte als elektriciteit op en kan – in combinatie met een elektrische warmtepomp – het gasverbruik in uw woning flink verlagen. We leggen uit hoe dit werkt en zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Er zijn nogal wat verschillende warmtepompen op de markt. Daarom hebben we al eerder gekeken naar de hybride warmtepomp, de lucht-luchtwarmtepomp en de lucht-waterwarmtepomp. Voor wie minder of helemaal geen aardgas meer wil gebruiken, is het best even zoeken naar de meest geschikte oplossing. Een variant die wat minder bekend is, is de elektrische warmtepomp in combinatie met PVT-panelen.

Zo werkt het

Zonnepanelen – ook wel Photo Voltaic of PV-panelen geheten – zijn inmiddels op zo’n anderhalf miljoen woningen in Nederland te vinden. PVT-panelen zijn daarentegen veel minder bekend. Deze panelen zijn voorzien van zonnepanelen (PV) die elektriciteit opwekken, maar aan de achterkant ook een zogeheten thermische wisselaar (1) hebben. Door deze wisselaar loopt een speciale vloeistof (koudemiddel) die warmte onttrekt uit de buitenlucht en de zon (2). Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan een elektrische warmtepomp (3) die het gebruikt om de woning te verwarmen (4).

PVT-panelen in combinatie met elektrische warmtepomp

PVT-panelen zijn over het algemeen net zo groot of soms wat groter dan normale zonnepanelen. Wel zijn ze een stuk dikker, zo’n 8 centimeter in plaats van zo’n 3 tot 4 centimeter. PVT-panelen worden ook wel warmtepomppanelen genoemd.

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische warmtepomp met PVT-panelen?

Groot voordeel van PVT-panelen is dat de beschikbare ruimte op een dak voor de opwek van energie op een zeer efficiënte manier benut kan worden. Daarnaast maken PVT-panelen geen geluid omdat er geen buitenunit met een ventilator nodig is, zoals dat bij een lucht-waterwarmtepomp wel het geval is. Een ander groot voordeel is dat er ook geen draaiende delen zijn, waardoor het onderhoud gering is.

Nadelen heeft een elektrische warmtepomp met PVT-panelen ook. Waar bijvoorbeeld een hybride warmtepomp ook een matig geïsoleerde woning goed kan verwarmen, is voor verwarming met PVT-panelen een goede isolatie wel een vereiste. Wie een huis wil verwarmen met behulp van PVT-panelen heeft ook flink wat dakoppervlak nodig. Volgens Milieu Centraal minimaal 18 tot 36 m2. Daarnaast zijn de aanschafkosten vergeleken met bijvoorbeeld een warmtepomp die gebruikmaakt van een buitenunit een stuk hoger.

Wat moet ik nog meer weten over verwarmen met PVT-panelen?

Het mag duidelijk zijn dat PVT-panelen prima zijn te combineren met een warmtepomp. PVT-panelen kunt u echter ook op een andere manier inzetten. Zo is het ook mogelijk om de warmte die afkomstig is van PVT-panelen te gebruiken voor het maken van warm water. Het is ook mogelijk om het systeem te gebruiken als hulpbron voor bijvoorbeeld een cv-ketel of een hybride warmtepomp en op die manier uw energiekosten te drukken. Welke oplossing uiteindelijk het beste aansluit op uw behoeften bepaalt u samen met uw installateur.

Bekijk de actuele artikelen