Tegels eruit, groen erin

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Door tegels in uw tuin te vervangen door groen, kan dit voor een deel worden opgevangen. En uw tuin wordt tegelijkertijd een fijnere plek.

Ook in Heemstede hebben we te maken met meer regen, maar ook met langere periodes dat het heet is er nauwelijks iets valt. Hoosbuien hebben tot gevolg dat kelders onderlopen en tuinen blank komen te staan. Vooral op plekken waar veel tegels liggen, kan het water dan slecht weg met overstromingen tot gevolg. Diezelfde tegels houden op hete dagen juist de warmte extra lang vast.

De voordelen van groen

Veel mensen kiezen voor tegels in de tuin om het onderhoud aan te tuin te verminderen. Maar diezelfde tegels zorgen juist voor wateroverlast of maken de tuin onaangenaam warm in de zomer. Door het aantal tegels te verminderen kunt u dit veranderen. Het water kan dan weer in de bodem zakken, de temperatuur in uw tuin wordt getemperd en fijnstof wordt afgevangen. Ook insecten, amfibieën, vogels en andere kleine dieren krijgen meer ruimte en het bodemleven verbetert. Kortom, met minder tegels hebt u niet alleen een fijnere, koelere tuin, maar draagt u ook bij aan de biodiversiteit en klimaatbestendigheid.

Tegels inleveren

Losse tegels die u verwijdert, kunt u tot eind mei 2023 gratis inleveren bij de Meerlanden Milieustraat aan de Cruquiusweg 47. Het is niet de bedoeling dat tegels in combinatie met andere tuinafval of grond wordt aangeboden.

Boomspiegel adopteren

Bent u klaar met uw tuin en wilt u ook uw straat verder vergroenen? Heemstede stimuleert inwoners om beschikbare stukjes openbaar groen te adopteren en bijvoorbeeld rondom bomen (de boomspiegel) extra groen te planten. Openbaar groen adopteren doet u hier.

HeemstedeDuurzaam-boomspiegel
Bekijk de actuele artikelen