De grote voordelen van een groen dak

Groene daken hebben veel voordelen: ze dragen bij aan de biodiversiteit, vangen regenwater op, werken luchtzuiverend, en hebben een isolerende werking, vooral in de zomer. Bovendien zijn ze nog mooi om te zien ook. En wie helemáál voor duurzaam wil gaan, kan er ook nog zonnepanelen bovenop plaatsen. We zetten vijf afwegingen voor u op een rij.

1. Geschikt of ongeschikt?

Om te beginnen is het natuurlijk van belang om vast te stellen of uw dak geschikt is voor groenbeplanting. Om lekkages te voorkomen, is het belangrijk dat de waterdichte laag op uw dak van goede kwaliteit is. Ook moet de dakisolatie niet bestaan uit zacht materiaal zoals steenwol; het moet bestand zijn tegen samenpersing door al het gewicht dat er straks op komt. Platte, zonnige daken zijn de beste kandidaten. Een hellend dak zal sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt. Is de dakhelling groter dan 35 graden, dan zijn speciale verankeringen nodig.

Ook is het van belang om zeker te weten dat de dakconstructie de belasting aankan. Een gemiddeld sedumdak weegt 150 tot 200 kilo per vierkante meter, maar het gewicht van een intensieve begroeiing kan oplopen tot wel 500 kilo. Het is aan te raden een specialist te vragen om de draagkracht van uw dak te beoordelen.

2. Intensief of extensief?

De meeste groene daken zijn ‘extensief’, dat wil zeggen: onderhoudsvrij. Sedum is populair omdat deze vetplant niet veel weegt en niet veeleisend is: het kan goed tegen langdurige droogte én tegen een forse regenbui. Ook kruiden, bepaalde mossoorten en gras zijn goed bruikbaar op een groen dak. In de meeste gevallen is voor een sedumdak geen vergunning nodig, omdat de begroeiing relatief licht is.

Een ‘intensief’ groendak is eigenlijk gewoon een daktuin, of soms een complete moestuin, die erop berekend is dat erop gelopen wordt. Voor de aanleg van dergelijke daken moet dan ook wél een bouwvergunning worden aangevraagd.

3. Zelf doen of uitbesteden?

U hoeft geen twee rechterhanden te hebben om zelf een sedumdak aan te leggen. Er zijn kant-en-klare pakketten beschikbaar die in één dag te leggen zijn. Zorg ervoor dat u uw dak vooraf goed inspecteert (is de afdeklaag goed waterdicht?) en opmeet. Op het schoongemaakte dak wordt eerst een drainagemat geplaatst, die zorgt voor de afvoer van overtollig hemelwater. Daarop komt een zogenaamde substraatlaag: de voedingsbodem voor de beplanting. Hierop plant of zaait u losse plantjes of legt u sedummixmatten. Dit zijn een soort tapijtjes met verschillende sedumsoorten, zodat u van april tot en met september bloemetjes op uw dak heeft. Maar natuurlijk kunt u ook voor andere plantensoorten kiezen.

Extensieve groendaken hebben bijna geen onderhoud nodig; alleen bij langdurige droogte is het nodig om te besproeien. Voor intensieve groendaken is het zinnig in elk geval voor de structuur van uw dak een specialist in de arm te nemen, die zorgt voor voldoende ‘draagkracht’ voor uw dakplannen.

4. Duur of te doen?

De aanlegkosten van een groen dak variëren van 35 euro per vierkante meter voor een sedumdak tot een veelvoud daarvan voor een intensief begroeide daktuin. In de gemeente Heemstede kunt u via Waterschap Rijnland zelfs subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak. Maar let op: de aanvraagperiode sluit al op 1 mei.
Of via Natuur & milieu kunt u tot 30 juni 15% korting ontvangen op uw groendak.

5. Zonnepanelen of een groen dak? Of allebei?

Wanneer uw dakconstructie sterk genoeg is (ook hier geldt: laat dat checken door een specialist!) kunt u op een groen dak zonnepanelen (laten) installeren. Er komen inmiddels zelfs gespecialiseerde aanbieders op de markt, die claimen dat het rendement van zonnepanelen op een groene ondergrond hoger is dan op een ‘gewoon’ dak. Dat is een niet onwaarschijnlijke bewering, want zodra zonnepanelen té warm worden, loopt het rendement terug. Op een groen dak gebeurt dat minder snel.

 

Bekijk de actuele artikelen