Afkoppeling rioolstelsel houdt regenwater schoon

Ons rioolstelsel gaat al heel lang mee. Op sommige plekken al meer dan 100 jaar. In die tijd is er heel wat veranderd: meer mensen, meer vervuiling, meer regen. Om de druk op het riool te verminderen, en daarmee ook de wateroverlast die stortbuien met zich meebrengen, zijn we in Heemstede al jaren bezig met zogenoemde afkoppeling van de regenwaterafvoer.

Op steeds meer plekken vangen we regenwater niet langer op in het riool, maar leiden we het via een apart stelsel naar het dichtstbijzijnde oppervlaktewater (sloot, vaart, plas). Zo kunnen we meer water verwerken zonder dat het rioolstelsel onder druk komt te staan. Overstromingen van het riool naar het oppervlaktewater zullen hierdoor steeds minder voorkomen.

Een belangrijk bijkomend voordeel is dat het schone regenwater niet langer wordt gemengd met vuil rioolwater, om het vervolgens weer te moeten zuiveren. Dat klinkt onhandig en onnodig duur, en dat is het ook. Bovendien werkt de rioolwaterzuivering beter wanneer de vervuiling niet al te zeer verdund is. De bacteriën, die het zuiverende werk voor ons opknappen, houden namelijk heel erg van vies water. Hoe viezer het water, hoe beter ze hun werk kunnen doen.

Waar wel, waar niet?

Hoewel inmiddels al een flink deel van Heemstede is ‘afgekoppeld’, en dus voorzien is van een apart afvoerstelsel voor regenwater, zijn we nog niet overal zover. Wanneer ergens groot onderhoud aan het riool gepleegd moet worden, koppelen we af. Zo hoeft de straat maar één keer open.

Op dit kaartje staat welke straten gescheiden afvoerstromen hebben. Dit is goed om te weten, want voor u als bewoner heeft deze afkoppeling tot gevolg dat u bewust omgaat met wat u in ‘het putje’ laat verdwijnen. Wast u uw auto met sop? Gooi dan de emmer leeg in uw toilet. Oók wanneer u ‘ecologisch verantwoorde zeep’ gebruikt. Vuil en zeepresten komen anders in het oppervlaktewater terecht en dat is schadelijk voor waterdieren en insecten.

En waar voorheen peuken en blikjes nogal eens in de zogeheten trottoirkolken (putjes) werden geveegd onder het motto: ‘opgeruimd staat netjes’, is dat in een afgekoppelde straat beslist geen goed idee meer.

Infiltreren

Op plekken waar de grondwaterstand laag is, kan het schone regenwater rechtstreeks in de bodem worden gebracht. Infiltreren, noemen we dat. Een mooie manier om hoosbuien, die steeds vaker volgen op langere periodes van droogte, optimaal te benutten. Maar dan moet het schone water dus wel schoon blijven.

Bekijk de actuele artikelen