Weggooien? Mooi niet dankzij het Repair Café
Nog veel te vaak gooien we iets weg omdat reparatie te duur is of omdat we zelf niet in staat zijn het te fixen. Stop met weggooien en kom naar Repair Café Heemstede.
Jaarlijks gooien we in Nederland miljoenen kapotte spullen, apparaten en kledingstukken weg. In veel gevallen niet omdat ze versleten zijn, maar omdat we zelf niet in staat zijn ze te repareren. Zonde, want een nieuw product of kledingstuk maken kost vaak veel grondstoffen en energie. Sinds kort heeft ook Heemstede een eigen Repair Café. Eenmaal per maand kunt u hier op zaterdag samen met vrijwilligers alsnog proberen een reparatie uit te voeren.
Waarom een Repair Café?
Repair Café Heemstede is een initiatief van Erik de Vries en Jan Hellings. Het viel Erik op dat in Bloemendaal en Haarlem wel Repair Cafés zijn, maar in Heemstede niet. Dat terwijl het repareren van spullen een mooie manier is om ervoor te zorgen dat ze langer mee gaan en tegelijkertijd geld te besparen.
Repair Café Heemstede zit in Plein1 en is na de zomerstop weer geopend op zaterdag 14 september, 19 oktober en 7 december.
Repair Cafés in de regio
Kunt u niet op de tijden dat het Repair Café Heemstede geopend is?
- In Overveen kunt u naar het Repair Café op zaterdag 14 september, 26 oktober en 14 december. Het Repair Café Overveen wordt gehouden in het sfeervolle gebouw Tinholt van de Buurtvereniging Overveen, Vrijburglaan 17.
- Bij Repair Café Vogelenzang (Henk Iensenlaan 2a, Vogelenzang) kunt u tussen 10.00 en 12.30 binnenlopen op elke derde zaterdag van de maand, met uitzondering van juli en augustus.
- Repair Café Haarlem-West in het Badhuis aan het Leidseplein 49 in Haarlem is geopend op elke laatste woensdagavond van de maand tussen 20.00 en 22.00.
- Repair Café Santpoort-Zuid aan de Blekersveld 50 in Santpoort-Zuid is elke tweede zaterdag van de maand geopend van 13.30 tot 16.00 uur. In de maanden juni, juli en augustus is het Repair Café gesloten.
Goed om te weten
- Bij relatief nieuwe apparaten heeft u gewoon garantie. Dat betekent dat u ermee terug kunt gaan naar de leverancier. Die is verplicht het te repareren of u vervanging aan te bieden.
- Bij oude huishoudelijke apparaten die stuk zijn is het altijd goed om even te checken of repareren wel zinvol is. Het is bijvoorbeeld niet erg zinvol om het deurrubber van een energievretende vrieskist te vervangen als een nieuw model veel minder energie verbruikt.
- Zelf repareren geeft heel veel voldoening en vaak kunt u zelf meer dan u denkt. Op Youtube staan duizenden reparatievideo’s en ook op sites als iFixit, Jafix en Fixje staan allerlei reparatiehandleidingen.
- Wanneer een onderdeel van een apparaat vervangen moet worden, kunt u door het onderdeelnummer of een omschrijving met merk en type in te voeren bij Google vaak meerdere leveranciers vinden die u kunnen helpen.
- Sommige reparaties moet u echt door een gecertificeerde expert laten uitvoeren. Denk hierbij aan een kapotte cv-ketel, haperende elektrische installatie of lekkende airco. Neem geen onverantwoorde risico’s.
- Heeft u het geprobeerd maar is een apparaat toch niet te repareren? Gooi het niet weg met het restafval, maar breng het naar de milieustraat. Op die manier worden de grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt. Kapotte en afgedragen kleding kunt u ook kwijt in een van de kledingcontainers.
- Bent u zelf handig en vindt u het leuk om anderen te helpen? Het Repair Café kan altijd extra handige handjes gebruiken om reparaties uit te voeren.
- Wereldwijd zijn er inmiddels al bijna 3.000 Repair Cafés, die naar schatting meer dan 50.000 voorwerpen per maand repareren. Kijk op repaircafe.org voor meer informatie.