Tien feiten over het energielabel van uw woning
Het energielabel van woningen is bedoeld om eigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Maar een gunstig energielabel is niet alleen voordelig voor het klimaat; ook voor u! Tien dingen die u moet weten over dit label.
- Tot 1 januari 2021 kregen woningeigenaren van de overheid een voorlopig energielabel. Dit was een inschatting, op basis van gegevens als bouwjaar, type en inhoud van de woning. Weet u niet of uw woning ooit een voorlopig label toegekend heeft gekregen en zo ja, welk label dit was? Hier kunt u dat eenvoudig checken, door uw postcode en huisnummer in te vullen.
- Gaat u uw huis verkopen, of wilt u uw voorlopige label omzetten in een definitief label, bijvoorbeeld omdat u de laatste jaren energiebesparende maatregelen heeft getroffen? Dan moet daar sinds vorig jaar een erkend adviseur aan te pas komen. Een voorlopig label is niet meer voldoende wanneer u uw huis gaat verkopen.
- Voor een officieel erkend monument of een woonboot hoeft u geen energielabel te overhandigen aan de (potentiële) koper. Meer uitzonderingen en toelichtingen vindt u op de website van Rijksoverheid.
- Ook als u verhuist naar een huurwoning heeft u recht op een energielabel. Woningcorporaties en andere verhuurders moeten het energielabel overhandigen als zij een woning gaan verhuren. Een zuinige woning krijgt meer huurpunten.
- Laat uw energielabel registreren vóórdat u uw woning te koop zet. Begin daar op tijd mee: veel energieadviseurs hebben het erg druk, dus de aanvraag kan langere tijd duren.
- Soms kan de makelaar helpen om een goede energieadviseur te vinden. U kunt ook zelf een erkend adviseur vinden via deze site.
- Het bezoek van een energieadviseur duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van de grootte van uw woning en uw eigen voorbereiding, door het klaarleggen van de benodigde documenten. De energieadviseur registreert het label en u krijgt een kopie.
- De overheid schat de kosten voor het vaststellen van een energielabel voor een gemiddelde eengezinswoning op 190 euro. De prijzen kunnen echter per energieadviseur verschillen. Vraag dus verschillende offertes op voor u een keuze maakt.
- Huizen met een A label of hoger (tot A++++) zijn niet alleen heel energiezuinig; ze liggen ook beter in de markt. Nu we weten dat we uiteindelijk allemaal energiezuinig (of zelfs -neutraal) moeten gaan wonen, verkopen huizen met een gunstig energielabel sneller en tegen een betere prijs, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.
- Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum. In de tussentijd kan het label aan iedere nieuwe koper of huurder worden overhandigd.
Kijk voor nog meer informatie over het energielabel op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.