VvE Spaarneborgh 1 zoekt alternatief warmtesysteem

Of de Vereniging van Eigenaren van Spaarneborgh 1 duurzaamheid op de agenda heeft staan? Jazeker! En al langer dan de politiek, beweert VvE-bestuurslid Ed Vriesema. “Nu moet er ineens van alles vanwege het Klimaatakkoord, maar hier zijn we al lang bezig met verduurzaming.” Bestuurssecretaris Chris van Hooren glimlacht bescheiden: “Wij draaien zelf nog maar een paar jaar mee in het VvE-bestuur, maar er is hier al van alles aangepakt, beginnend met HR++ beglazing in 2010.”

Spaarneborgh 1 is met bouwjaar 1974 het oudste van de vijf appartementencomplexen op de hoek van het Heemsteeds Kanaal en het Zuider Buiten Spaarne. Elk complex heeft een eigen VvE. Maar ja, Spaarneborgh 1 is het oudst en heeft dus ook het eerst met vervangingskwesties te maken. Van de blokverwarming, bijvoorbeeld, waarvan twee grote, 22 jaar oude gasketels op het dak staan. Ed: “Wij zijn al een tijd aan het onderzoeken hoe we die gaan vervangen. De regering wil dat we allemaal van het gas af gaan, dus daar kun je dan beter op voorsorteren. We hebben ons uitgebreid laten adviseren en van drie kanten was het advies eensluidend: kies voor een hybride systeem.”

“Voordeel van hybride, waarbij je voor een groot deel elektrisch verwarmt, maar bij lage temperaturen de gasketel bijspringt, is dat de radiatoren niet vervangen hoeven te worden”, legt Chris uit. “En de gasbesparing is toch 75 procent. Daar komt bij: het ontwerp van Spaarneborgh is niet heel duurzaam; door de terrasvorm krijgen we het nooit voldoende geïsoleerd om helemaal over te stappen op een warmtepomp.”

Utopische gedachte

Ook zonnepanelen bleken door de terrasvorm van het complex slechts beperkt haalbaar: er is simpelweg te weinig dakoppervlak. Ed schetst ‘een utopische gedachte’ die hij momenteel aan het onderzoeken is: “De panelen in het balkonhek zijn straks ook aan vervanging toe. Ik dacht: als we daar nou eens zonnepanelen in kunnen bevestigen… maar die moeten dan wel doorzichtig zijn, want ons schitterende uitzicht willen we natuurlijk houden.” Binnenkort komt een ondernemer kijken of hij wat ziet in het idee. Want zonnepanelen geschikt voor balkonhekken moeten eerst nog wel even worden ontwikkeld. Gat in de markt?

Subsidieperikelen

Het liefst zou de VvE ook meteen de vloerisolatie aanpakken. Chris: “Om voor overheidssubsidie voor verduurzaming in aanmerking te komen, moet je twee maatregelen min of meer tegelijk uitvoeren. Maar als VvE heb je niet zo veel reserves en je wilt ook geen lastenverzwaring voor je bewoners. We hebben vrij recent de spouwmuren laten isoleren na een proef in de appartementen aan de noordflank. Iets vergelijkbaars wilden we nu doen voor de isolatie van de plafonds van de boxruimtes onder de woningen. Eerst een beperkte proef: je wilt toch aannemelijk maken dat de extra investering weggestreept kan worden tegen de besparing op de energierekening. Maar we kregen voor een proef helaas geen subsidie, dus ook de spouwmuurisolatie moesten we geheel uit eigen middelen betalen.”

Ed, gepensioneerd financieel adviseur, heeft ook zo hier en daar wel wat kanttekeningen bij de aanpak van de overheid. “Ongelofelijk dat ze investeringen in duurzaamheid zeggen te willen stimuleren, maar dat je er wel 21 procent btw over betaalt. En dan dat hele pak bureaucratische regels voor subsidieaanvragen: dat is toch geen stimulans?!”

Het laatste woord is aan de bewoners

Beide heren zijn er maar druk mee, met die VvE. “Op dit moment hebben we er bijna een dagtaak aan”, lacht Chris. “Maar we vinden het leuk en interessant om te doen.” “Wel zijn we benieuwd of onze ideeën aansluiten bij de wijkgerichte aanpak die de Gemeente Heemstede voor ogen heeft. Hier is nog vrij weinig over bekend”. Op de volgende algemene ledenvergadering hopen ze de bewoners van Spaarneborgh 1 verschillende offertes voor het hybride systeem te kunnen laten zien, en toestemming te krijgen voor - toch maar weer - een aanvraag bij de overheid. Voor een lening via het Nationaal Warmtefonds, dit keer. Ondanks al het papierwerk dat daar weer bij komt kijken.

Chris: “Normaal gesproken beleggen we vóór de ALV per trapportaal een huiskamergesprek waarin we de informatie bespreken, zodat we op de ALV alleen nog maar hoeven te stemmen. Door corona kon dat vorig jaar niet.” “We gaan nu wel proberen een soort informatieavond te houden”, zegt Ed. “Je krijgt dit nooit allemaal uitgelegd in een anderhalf uur durende ALV. En mensen moeten er ook over kunnen nadenken.” “Maar begrijp ons goed”, onderstreept Chris, “als de ALV ‘nee’ zegt, dan moeten we op zoek naar een alternatieve oplossing.”

Bekijk de koplopers