Dirk Jan maakt zijn huis klaar voor gasloos

18 jaar wonen ze inmiddels in de Geleerdenwijk in Heemstede. ‘Meteen na de verhuizing zijn we met het kale dakbeschot aan de slag gegaan om dat goed te isoleren. Dat deden we niet zozeer vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar meer vanuit onderhoud. Je wilt je huis gewoon netjes op orde hebben. Ook deden we mee aan een zonnepanelenactie van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Die panelen hebben ons tot recent voorzien van 50% van ons energieverbruik. Tot recent, want we hebben net een elektrische auto gekocht. Die 50% gaan we nu niet meer halen’, aldus Dirk Jan van der Wal.

‘Verduurzamen van je huis mag best tijd kosten’

Dat het verduurzamen van je huis een proces is van een aantal jaren is iets dat Dirk Jan kan beamen. ‘Na het isoleren van ons dak en de zonnepanelen installeren hebben we een aantal jaren, op het tussendoor vervangen van de oude CV na, niets gedaan. Tot ons glaswerk op de begane grond en de oude dakkapel toe waren aan grootschalig onderhoud. We hadden ons huiswerk gedaan en hoorden toevallig over de mogelijkheid een adviesgesprek te voeren met het Duurzaam Bouwloket. Dat gesprek was prettig, want we hoorden dat we op de goede weg zaten.’

‘Maak gebruik van natuurlijke momenten in onderhoud om te verduurzamen’

Al het oude dubbel glas werd vervangen met HR++ glas. De dakkapel was gelukkig al goed geïsoleerd. ‘Door mijn werk als projectmanager over de onderwerpen energietransitie en Transitievisie Warmte wist ik al veel over andere warmtebronnen dan aardgas. Met die kennis ben ik thuis aan de slag gegaan. We zoeken de natuurlijke momenten om ons huis te verduurzamen, met de kennis over klimaatverandering in gedachten. Om je huis geschikt te maken voor een andere warmtebron moet je best wat investeren, maar je hebt de tijd. Dus maak gebruik van die logische onderhoudsmomenten van jouw huis en kijk wat je op dat moment kunt meenemen. Op die manier spreid je bovendien de kosten.’

‘Huis verduurzamen betekent ook het maken van een compromis’

Dat een compromis moet worden gemaakt is ook iets dat Dirk Jan heeft meegemaakt in zijn reis naar een toekomstbestendig huis. ‘Zo hadden we beneden hele grote radiatoren, die in de weg stonden, maar ook de ruimte niet voldoende verwarmden. We hebben vele opties bekeken. Muurverwarming was er eentje. Je verliest dan ruimte vanaf de zijkant, maar we hebben een brede kamer. Dat was theoretisch geen probleem. Alleen een bedrijf vinden, die ook nog eens garantie gaf, lukte niet. Dus het werd vloerverwarming. Met toch wel pijn in het hart hebben we afscheid moeten nemen van een prachtige houten vloer. Inmiddels ligt er sinds een jaar een bamboevloer met vloerverwarming, die ons enorm woongenot en comfort geeft’, aldus Dirk jan. Ook is de vloer geïsoleerd met TonZon systeem. ‘Onze buren gaven dat als tip en hadden er goede ervaring mee’, aldus Dirk Jan.

‘Verduurzamen is een mes dat snijdt aan twee kanten’

Andere maatregelen die de afgelopen tijd zijn toegepast zijn onder meer het lager instellen van de temperatuur van de CV. ‘Die staat nu op 50 graden Celsius, terwijl heel veel CV’s standaard op 80-90 graden staan. En we hebben ons hele systeem ook waterzijdig laten inregelen. Zo is ons hele systeem in balans en functioneert het optimaal. Dat merken we, want met 50 graden kunnen we prima ons huis verwarmen. Wat we ook hebben gemerkt is dat door bijvoorbeeld glas te vervangen of te isoleren er ineens geen tocht of kou meer is. Die comfortwinst is geweldig. Het verschil op de energierekening kunnen we nog niet maken. Het koude voorjaar en natuurlijk thuiswerken vanwege corona maken dit lastig. Maar het verduurzamen van ons huis levert ons, naast heerlijk comfortabel wonen, ook wel degelijk financieel iets op. We hebben namelijk ons energielabel laten aanpassen. We zitten nu op energielabel A en daardoor komen we in aanmerking voor een korting op onze hypotheek. Het mes snijdt dus aan beide kanten. En het allermooiste? Ons huis is klaar voor de toekomst!’, aldus Dirk Jan.

Bekijk de koplopers