Twee verduurzamers onder een kap

Ze wonen in één huis (tenminste… onder één kap) en hebben allebei een achtergrond in advisering over duurzaamheid. Logisch dus dat voor Hein Veldmaat en Pjotr van Oeveren de verduurzaming van hun woningen regelmatig gespreksonderwerp is. “Als er sneeuw ligt in de winter, staan we allebei te kijken welk dak het langst wit blijft. Want dat dak is het best geïsoleerd.”  

Ja, het dak. Laten we daar maar eens beginnen. “Ik heb mijn dak drie keer geïsoleerd sinds we hier in 1988 zijn komen wonen”, vertelt Pjotr. “Het huis is uit 1928 en op zolder kon je zó langs de panlatten naar buiten kijken. Aanvankelijk heb ik er toen piepschuim tegenaan getimmerd. Tegenwoordig  weet je dat dat niet genoeg is, maar in die tijd was duurzaamheid nog nauwelijks een issue.”

“Toen onze kinderen op zolder gingen slapen heb ik, vooral in verband met de brandveiligheid, het piepschuim vervangen door Rockwool steenwolplaten. En toen we kortgeleden besloten een badkamer te maken op zolder, heb ik alles opnieuw laten isoleren. Met dikkere PIR-platen, dit keer. Elke keer als er iets in huis wordt aangepakt, kies ik nu de duurzaamste optie. Sinds 1988 is ons gasverbruik met 45 procent gedaald, ondanks de uitbouw van de badkamer en de aanbouw van een serre.”

Stoken op lokaal resthout

Buurman Hein herkent het. Hij zocht stad en land af voor natuurlijk isolatiemateriaal, om in Oostenrijk uit te komen: “Schapenwol van Woolin: geweldig spul! Vond de aannemer ook!” Ook rustte hij niet voor hij een duurzaam energiesysteem vond waarmee hij van het gas af kon. Het werd een biomassaketel, ofwel een pelletkachel. Oók uit Oostenrijk. “Dit systeem sloot goed aan op het verwarmingssysteem van het huis”, verklaart Hein zijn keuze.

“Er is veel debat over de duurzaamheid van biomassa. Het is natuurlijk alleen echt groen als er geen bomen voor gekapt hoeven te worden en de brandstof niet de halve wereld over wordt gesleept. Uiteindelijk vond ik een merk dat pellets maakt van lokaal geproduceerd resthout. Twee keer per jaar komen ze onze silo in de schuur volstorten met pellets. De asla hoef ik maar één keer per jaar te legen: ongelooflijk.”

Voor- en nadelen

Hein is erg tevreden over zijn warmtebron: “Het regelsysteem is hypermodern en volautomatisch. Inclusief aanleg ben je zo’n 20.000 euro kwijt, waarvan 5.000 euro gesubsidieerd. Dat is vergelijkbaar met een warmtepomp met warmtelus. De pellets kosten jaarlijks ongeveer 1.000 euro. In elk geval minder dan de gemiddelde gasrekening voor een huis als dit.”

Het enige nadeel van de pelletkachel, vindt Hein, is dat die iets meer fijnstof uitstoot. “Maar wat ik belangrijk vind: door op pellets te gaan stoken, geef je de markt een signaal: hier is vraag naar. Dus komt er hopelijk meer aanbod. Wat mij betreft liefst van Heemsteeds resthout. Ik heb er al eens een gesprek over gehad met de gemeente, maar dat is nog niet van de grond gekomen.”

Het gas is nog niet afgesloten: “We hebben een heel fijn gasfornuis met zes pitten. En tot voor kort moest je afsluitkosten betalen als je van het aardgas wilde, daar had ik geen zin in.”

“Elke keer als er iets in huis wordt aangepakt, kies ik nu de duurzaamste optie.
Sinds 1988 is ons gasverbruik met 45 procent gedaald.”

Geen blauwdruk

De buurmannen kunnen er uren over praten: de micro-warmtekracht- of HRe-ketel van Pjotr, de geplande zonneboiler van Hein. Over offertes voor HR+++ ramen (Pjotr tegen Hein: “Wist je dat triple glas vier keer beter isoleert dan het klassieke dubbel glas dat jij hier nog in je ramen hebt zitten?”)  en vloerisolatie (Hein: “Ik heb Tonzon.” Pjotr: “Ik heb PUR.”) Maar wanneer ze klaar zijn? Dat weten ze geen van beiden. “Ik heb geen meerjarenplan ofzo”, zegt Pjotr. “Er is geen blauwdruk voor hoe je het aan moet pakken. Elke keer veranderen de mogelijkheden. Je maakt fouten in je keuzes, zie je achteraf. Maar dat deed je dan met de informatie die op dat moment beschikbaar was.”

Gewoon doen

De belangrijkste tip van Hein: “Verduurzamen moet je gewoon doen! Het klinkt misschien allemaal ontmoedigend, groot en ingewikkeld, maar je bespaart al snel op je kosten en je hebt per direct meer leefcomfort. Maak gebruik van de beschikbare informatie die er is, via Milieu Centraal bijvoorbeeld. Of schakel een energiecoach in, zoals Pjotr.” Pjotr knikt. Via HeemSteeds Duurzamer is hij actief als energiecoach. “De afgelopen tijd hebben de gesprekken wat stilgelegen, maar zo langzamerhand gaat dat weer lopen. Onze adviezen kunnen mensen ondersteunen bij het maken van keuzes. Want leveranciers kunnen nogal een agressieve benadering hebben en dat maakt mensen onzeker. Ons advies is volledig onafhankelijk.”

Bekijk de koplopers