Gemeentewerf gaat van groen naar donkergroen

Als je de ambitie hebt om een duurzame gemeente te worden, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. En omdat er sowieso al het een en ander moest veranderen aan de gemeentewerf aan de Cruquiusweg, gaat het toch al behoorlijk duurzame gebouw binnenkort van het gas af. Projectleider gemeentelijk vastgoed Iwan Teeuwen vertelt er alles over.

In Iwans kantoor op de eerste verdieping is het nog niet te zien, maar de voorbereidingen voor de verdere verduurzaming zijn al in volle gang. Het gebouw waarin de kantoren, de kantine en de werkplaatsen van de gemeentewerf gevestigd zitten, heeft al het hoogst haalbare energielabel, vertelt Iwan. “Een A met vier plusjes. Het gebouw is optimaal geïsoleerd, maar we verwarmen nog wel volledig op gas. Dat gaat nu dus veranderen.”

ClimaRads

Iwan laat foto’s zien van de lucht-water warmtepompen die er komen, van de smartboiler (‘elektrisch, regelt van alles zelf’) en van de zogenoemde ClimaRads, die de radiatoren in de kantine en kantoren gaan vervangen. “Dat staat voor klimaatradiator, en ze lijken er ook wel op, maar het is veel meer dan een gewone radiator”, legt hij uit. “Deze kunnen verwarmen, koelen, ventileren én er zit een CO2-meter in. Zodra het CO2-gehalte in de kantine te ver oploopt, gaat hij automatisch ventileren. En: allemaal all electric.” De werkplaatsen worden straks niet meer verwarmd door gasheaters, maar door elektrische heaters die heel snel opwarmen.

Zodra de vergunning rond is en de eerste positieve reactie van de welstandscommissie is omgezet in een officiële goedkeuring, wordt het schuine dak opgehoogd. Zo kan de ruimte beter worden benut en plaats bieden aan de vijf kantoorruimtes waar behoefte aan is. Op het verhoogde dak komen extra zonnepanelen. Iwan: “We hebben er al 290 liggen, maar dat zijn er straks 370. Als je van het gas af gaat, gaat je stroomverbruik flink omhoog.”

De panelen die eerst op het platte dak aan de voorzijde lagen, worden verplaatst. Ze zijn net weggehaald. “Daarvoor in de plaats komt een groendak, laat hij zien. “Dat scheelt hitte in de kantine, die hieronder ligt. Daar kan het in de zomer erg warm worden onder dat donkere dak. Ook de buitenunits van de warmtepompen krijgen straks buiten op het dak een plekje.

Efficiënter

De airco’s in de serverruimte gaan eruit. “We hebben een deel van onze dataopslag uitbesteed en voor wat we hier nog overhouden, hebben we beneden een ruimte gemaakt. Daar hoeven we straks niet actief te koelen, want de warmte van de overgebleven servers wordt gebruikt om de cv-ruimte vorstvrij te houden. Veel efficiënter.” Kleurverschillen op de vloer (‘Hier stond eerst een muur’) en vers getimmerde deuren verraden hoe de nieuwe indeling wordt. “Hier staan allemaal spullen die ook best naar het depot kunnen”, zegt Iwan in wat straks de projectruimte gaat worden. “We willen ook de ruimte efficiënter gaan gebruiken.”

Energieverspilling

We lopen een van de werkplaatsen binnen. “Kijk, dat vind ik nou jammer”, zucht Iwan en knipt het licht uit. Er is niemand aanwezig in de ruimte waar het daglicht volop naar binnen valt. “Het zijn tegenwoordig wel ledlampen, maar dan toch. Vroeger hadden we hier gasontbrandingslampen, dat was pas erg. Die brandden de hele dag, omdat het vijf tot tien minuten duurde voordat ze goed aan waren. Die dingen verbruikten 250 watt per stuk, moet je nagaan.”

Groene voorbeelden

Overal waar we lopen, wijst Iwan voorbeelden aan van de duurzame aanpak van de werf. Zo zijn de oplaadpalen aan de zijkant van het gebouw voor de elektrische auto’s van de hoveniers. “Voor zwaardere auto’s lukt dat niet; daar moeten aanhangers achter en dan heb je meer vermogen nodig. Hiervoor stappen we binnenkort over op van die duurzame diesel. Hoe heet dat ook alweer… HVO geloof ik. Daarvoor moeten we eerst wel in Nieuw-Vennep gaan tanken, maar dat is om dat het nog zo nieuw is.”

Ook voor het depot zelf broeien er nog plannen. Er loopt een onderzoek naar overkapping van de randen van het terrein. Daarop zouden zonnepanelen geplaatst kunnen worden voor omwonenden die op hun eigen dak geen panelen kwijt kunnen. “Dat is allemaal nog pril hoor”, waarschuwt Iwan. “Het staat nog niet vast of en wat en wanneer.”

Mooi is om te zien dat de gemeentewerf ook als een soort van circulaire hub fungeert. Gebruikte materialen, grondstoffen en andere zaken die nog goed bruikbaar zijn, worden hier opgeslagen totdat ze elders in de gemeente weer kunnen worden ingezet.

Terug bij de voorkant van het gebouw schiet Iwan nog iets te binnen. “Ken je Steenbreek? In het kader van het terugdringen van de straatverharding om regenwater beter op te kunnen vangen, willen we dit voorterrein zo veel mogelijk vergroenen. De mannen van de groenvoorziening zijn al allerlei plannen aan het maken. Als het aan hen ligt, gaat álles eruit, maar je moet wel toegankelijk blijven, natuurlijk. Nu heb ik een paar randvoorwaarden opgesteld en verder laat ik het gewoon gebeuren. Het wordt vast mooi, die mannen verstaan hun vak.”

Bekijk de koplopers