Willem levert meer stroom terug dan verwacht

Hij werkt als projectmanager in de wereld van afval en recycling, dus ja, dat duurzaamheidsbewustzijn zit er wel in, bij Willem van de Pieterman. Hij ontwikkelde zelfs een duurzamere variant op de betonnen bakken van de ondergrondse containers, maar het duurt langer dan gehoopt voordat zo’n vinding het nieuwe normaal is. “Je hebt altijd te maken met gevestigde belangen en weerstand tegen vernieuwing”, weet Willem inmiddels als geen ander. Gelukkig heb je in je eigen huis eerst en vooral te maken met je eigen belang.

Ruim dertig jaar wonen Willem en zijn vrouw in de Componistenbuurt in Heemstede. Hun drie dochters zijn inmiddels uitgevlogen. Ze hebben wel eens overwogen om naar de regio Arnhem te verhuizen, vooral in verband met Willems frequente zakenreizen naar Duitsland, maar nee. Met een uitbouw kregen ze alsnog de gewenste extra ruimte.

Authentieke details

De woning is gebouwd in de jaren ‘60 en was ‘in authentieke staat’ toen ze erin trokken, zegt Willem veelbetekenend. “Je kent het wel: een Bruynzeel keuken, een wasmachine met de slang in de gootsteen, douchen met de keukengeiser. Dat hebben we toen meteen stevig aangepakt. Maar ja, wél volgens de normen en inzichten van ruim dertig jaar geleden.” Zo verwijderde Willem eigenhandig de gipsen omkasting van de verwarmingsleidingen onder de grond en verving deze door noppenfolie. Tegen de buitenmuren kwam behang met een isolerend laagje piepschuim.

Zonneboiler en zonnepanelen

Toen in 2008 de verwarmingsketel aan vervanging toe was, besloot Willem meteen maar een zonneboiler te laten plaatsen. “Onze dochters woonden nog thuis en die houden alle drie veel van douchen, dus dat gaat hard”, lacht hij. “Voor de zonneboiler zit er één groot zonnepaneel op het dak en het is frappant hoe snel deze het water kan voorverwarmen. Dat lukt al voldoende in februari en dat loopt door tot in november.”

 

“Voor de zonneboiler zit er één groot zonnepaneel op het dak en het is frappant hoe snel deze het water kan voorverwarmen. Dat lukt al voldoende in februari en dat loopt door tot in november"

 

Vijf jaar later liet hij zestien zonnepanelen op het platte dak van hun ruime uitbouw plaatsen. “Ik ben net een ecoboer”, zegt Willem. “Tot dusverre heb ik al 33 Megawatt teruggeleverd aan het net. Die panelen leveren echt boven verwachting en ze vergen nauwelijks onderhoud. Je moet ze hooguit een keertje schoonmaken als er weer eens Saharazand in de lucht heeft gezeten. Wat hij straks met het teveel aan stroom gaat doen als de salderingsregeling is afgebouwd? “Dat weet ik nog niet. Misschien neem ik wel een thuisbatterij. En er komen straks ongetwijfeld allerlei commerciële partijen die stroomoverschotten gaan opkopen.”

Liever geen elektrische auto

Een elektrische auto heeft hij wel overwogen, ook voor stroomopslag. Maar dat wordt ‘m niet voor Willem. “Ik heb er wel in proefgereden. Rijdt prima, maar ik moet vaak lange afstanden overbruggen en het overkwam me regelmatig dat ik niet kon opladen waar en wanneer dat nodig was. Hoor ik ook terug van vrienden.  Dus voor mij is de vervoersbetrouwbaarheid nog niet hoog genoeg. Ik heb nu een liefhebbersauto uit 2007. Het is ook duurzaam om daarin door te rijden tot hij ‘op’ is.”

Energie-advies

Inmiddels reiken Willems duurzaamheidsambities verder dan het zonnepark op het dak. “Ik wilde gebruikmaken van een aanbod van de gemeente om een warmtefoto van je huis te laten maken. Dan zie je precies waar je warmte verliest. Jammer genoeg was het afgelopen winter niet vaak koud genoeg, dus het zal moeten wachten tot de herfst.”

Binnenkort komt een energiecoach van Heemsteeds Duurzamer op bezoek om de mogelijkheden voor verdere verduurzaming te bespreken. Van een aantal ingrepen weet Willem al dat ze sowieso op het lijstje staan. “Ik wil in elk geval die oude noppenfolie laten vervangen door een andere vloerisolatie, en de ramen verder aanpassen.” Hij wijst naar de brede glazen pui in de uitgebouwde achterzijde van het huis. “Dat is isolatieglas, maar aan de voorkant zit nog enkel glas. Dat hadden we meteen kunnen laten vervangen tijdens de verbouwing, maar je moet altijd de vervangingskosten en de levensduur tegen elkaar afwegen. Nu wordt het wel eens tijd.”

Bekijk de koplopers