Jan Alle moet nog even wachten op de volgende stap
Het valt meteen op: in de lichte, ruime woonkamer van Jan Alle Bokma en zijn echtgenote Fenna zijn de kasten leeg. Door de ruitjes van de servieskast is alleen de achterwand te zien; in de grote boekenkast zitten zelfs geen planken meer. “Er zou verbouwd gaan worden, maar het isolerende Accoyahout voor de schuifpui met triple glas was niet leverbaar”, legt Jan Alle uit.
Wanneer de werkzaamheden wel van start gaan, is nog onduidelijk. Maar alles stond al ingepakt in dozen, dus het moet maar even zo. “De schuifdeur in de houten pui sloot niet goed meer”, vertelt Jan Alle. “Bovendien is het een systeem waar heel gemakkelijk kindervingertjes tussen kunnen komen.” Daarmee doelt hij op de vingertjes van zijn kleinkinderen, op wie zijn vrouw en hij wekelijks passen.
Ander voordeel van de geplande verbouwing: “Er komt een nieuwe parketvloer, met vloerverwarming. Daarmee gaat eindelijk die lelijke convectorput eruit”, wijst Jan Alle naar het rooster in de vloer voor de schuifpui. Bij die ingreep zullen naar verwachting wel aardig wat Legoblokjes en ander klein speelgoed tevoorschijn komen: “Het is heel leuk om daar van alles in te gooien, natuurlijk.”
Schrootjes eruit, isolatie erin
Jan Alle en zijn vrouw wonen nu zestien jaar in het huis uit 1970. “In die tijd werden huizen nog ongeïsoleerd opgeleverd, dus toen we hier kwamen wonen hebben we daar meteen het een en ander aan gedaan.” De eerste ingreep was het vervangen van de schrootjes tegen het schuine plafond in de woonkamer. Daarvoor in de plaats kwamen witte platen met verzonken lichtkoven ertussen. “Onder die platen hebben we eerst isolatie aangebracht. Ook de spouw lieten we vullen en de vloer werd geïsoleerd. Maar wel volgens de normen van toen.”
Jan Alle: “Destijds hebben we het parket laten opschuren, maar dat kan niet nog een keer; het hout is echt helemaal op. Dus nu laten we een nieuwe vloer leggen, met vloerverwarming en extra isolatie eronder.” Onder de tegels in de open keuken was tien jaar geleden al elektrische vloerverwarming aangelegd: een flinke stroomvreter. Kortgeleden heeft Jan Alle daar zelf een slimme thermostaat voor aangebracht waarmee de verwarming beter (lees: zuiniger) geprogrammeerd kan worden. “Dat scheelt aanzienlijk.”
“Destijds verstookten we zo’n 4.000 kuub gas per jaar; nu ongeveer de helft.”
Rekening gehalveerd
In 2010 plaatste Jan Alle al vijftien zonnepanelen op het dak, vorige herfst kwamen er nog twaalf bij. “Als het goed is, spelen we nu wel quitte”, verwacht hij. Sowieso is zijn energierekening sterk afgeslankt in de afgelopen zestien jaar: “Destijds verstookten we zo’n 4.000 kuub gas per jaar; nu ongeveer de helft.” Is de volgende stap van het gas af? “Ja, misschien”, zegt Jan Alle voorzichtig. “Onze cv-ketel is nog goed, dus we stappen niet zo een-twee-drie over. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat we er een hybride warmtepomp naast hangen, op een gegeven moment.”
“Tja, en die haard…”, blikt hij over zijn schouder. “Dat kan eigenlijk ook niet meer, hè? Hij was eerst open, we hebben ‘m zeven jaar geleden laten vervangen door een HR-haard, anders vliegt alle warmte zo je schoorsteen uit. Maar ook een HR-haard stoot CO2 uit, en fijnstof. We stoken daarom echt veel minder dan eerst. Wel een beetje jammer, maar ja, je houdt er toch rekening mee.”
Voor de volgende generaties
Die instelling herkent Jan Alle bij veel van zijn dorpsgenoten. Sinds begin dit jaar komt hij wekelijks bij één of twee huishoudens over de vloer als energiecoach van Heemsteeds Duurzamer. “Veel mensen gaan met isolatie en energiebesparing aan de slag. Niet alleen vanwege de stijgende energieprijzen, maar ook om iets te doen voor de komende generaties”, merkt hij.
Inmiddels heeft hij al zo’n twintig gesprekken gevoerd: “Mijn oudste ‘klant’ was 85, de jongste ongeveer 35. Ook het budget varieert natuurlijk. Ik maak er een sport van om simpele dingen te ontdekken waarmee je een flink verschil kunt maken. Oudere lampen vervangen door led bijvoorbeeld, de oude vriezer vervangen, of radiatorfolie aanbrengen.”
Hij ziet de gesprekken als een vorm van zorgverlening. “Ik ben gepensioneerd kinderarts, dus ik ben gewend om goed te luisteren naar wat de ander wil en nodig heeft. Erg leuk om dat nu in een heel andere vorm te doen. Duurzaamheid heeft altijd al wel mijn interesse gehad.”
Ook energiecoach worden?
Inmiddels zijn er in Heemstede tien energiecoaches actief, en worden er nog eens drie opgeleid. Zeker gezien het sterk stijgende aantal aanvragen voor adviesgesprekken kan Heemsteeds Duurzamer nog meer enthousiaste versterking gebruiken. Kijk op de website voor meer informatie, of loop een keer binnen in de pop up store aan de Binnenweg, op woensdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 (en vanaf 1 juli in Plein 1). Misschien komt u Jan Alle er wel tegen.