Heemstede gaat de strijd aan tegen zwerfafval

De afgelopen maanden heeft de gemeente Heemstede flink ingezet op het voorkomen en opruimen van zwerfafval. Met de introductie van statiegeld op blikjes per 1 april wordt de hoeveelheid zwerfafval verder teruggebracht.

Met de invoering van statiegeld op blikjes per 1 april wordt een volgende stap gemaakt in het terugdringen van zwerfafval. Maar in Heemstede is afgelopen oktober tijdens de Klimaatweek al het startsein gegeven om af te rekenen met zwerfafval. Leerlingen van de Prinses Beatrixschool gingen samen met zeilvereniging NJV de Haven op pad om zwerfafval uit de wateren te ‘vissen’. De kinderen hebben ook de omgeving rondom de school opgeruimd met afvalgrijpers. Het resultaat: zes volle vuilniszakken.

Door dit succes wordt de actie dit voorjaar herhaald op andere scholen. De gemeente heeft aan alle Heemsteedse scholen afvalgrijpers met benodigdheden aangeboden. Met deze materialen kunnen scholen zelf ook opruimacties organiseren.

Zwerfafvalhotspots

Een ander onderdeel van de zwerfafvalaanpak richt zich op de zogenoemde zwerfafvalhotspots: de omgeving rondom de Albert Heijn en de Dekamarkt. Op deze plekken ligt opvallend meer zwerfafval dan op andere plekken in Heemstede. Scholieren bezoeken tijdens hun schoolpauzes de supermarkten en laten vaak afval achter. Om jongeren te motiveren hun afval niet op straat te gooien, staan voetstappen op de stoep richting de vuilnisbakken. Er hangen ook posters met daarop de afbraaktijden van verschillende soorten zwerfafval.

Pratende vuilnisbak

Bij Albert Heijn Bleekersvaart staat een pratende vuilnisbak: als je daar afval in gooit, word je beloond met een compliment of bedankje. Ten slotte zijn op de Binnenweg statiegeldbeugels op bestaande vuilnisbakken bevestigd. In deze houders kunnen lege statiegeldflesjes geplaatst worden. Een ander kan de flesjes meenemen en inleveren voor statiegeld. Op deze manier komen petflesjes, en ook statiegeldblikjes, gemakkelijker in het recycleproces terecht.

Bekijk de actuele artikelen