Bereid u voor op een koele zomer
Ons klimaat verandert en dat is te merken. Hevige stortbuien zorgen voor wateroverlast doordat het rioolstelsel de plotselinge toevloed niet aankan; in periodes van droogte daalt het grondwaterpeil juist weer zo ver, dat de natuur dreigt te verdrogen. Extreem weer beïnvloedt ook de waterkwaliteit. Op het nieuwe Waterloket van de gemeente vindt u praktische informatie en tips voor waterzaken. Ook kunt u hier terecht voor meldingen, aanvragen of klachten.
Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt: in de bodem. Hierdoor stroomt het water niet onnodig naar het riool. Zeker tijdens een lange periode van droogte kan er een watertekort ontstaan, met een te lage grondwaterstand. Planten en bomen zijn afhankelijk van grondwater. Ook is grondwater nodig voor onze eigen drinkwatervoorziening.
Door in uw tuin stenen zoveel mogelijk te vervangen door bomen en planten, kan het regenwater makkelijker in de bodem zakken. De beplanting houdt het regenwater langer vast, zodat het riool minder wordt belast. Groene tuinen bieden in de zomer verkoeling. En u vergroot het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem) dieren.
Zelf water opvangen
Met het plaatsen van een regenton of een regenwatersysteem vangt u zelf regenwater op in de tuin. Zo hebt u altijd een voorraad water voor uw (tuin)planten wanneer het even niet regent. Plaats de ton wel in de schaduw, zo blijft het water helder en fris. En met een deksel op de ton voorkomt u overlast van muggen. U kunt ook een regenpijp loskoppelen zodat het water rechtstreeks naar de tuin gaat of kiezen voor waterdoorlatende bestrating op de inrit.
Waterloket
Op de website Waterloket van de gemeente vindt u meer tips om de komende zomer het hoofd koel te houden. U vindt hier ook informatie over wat u moet doen bij (grond)wateroverlast, hoe u drinkwater kunt besparen en wat de kwaliteit is van het zwemwater bij u in de buurt.