Ondernemers en inwoners maken Heemstede samen duurzamer

Winkeliers, cafés, restaurants en andere ondernemers in Heemstede dragen hun steentje bij aan het terugbrengen van het energieverbruik en het tegengaan van verspilling. En dat gaat nog beter als hun klandizie weet wat de mogelijkheden zijn. Vier voorbeelden van acties waarin ondernemers en inwoners samen optrekken.

Minder verpakking = heel veel minder afval

Een coffee to go bestellen in een eigen beker in plaats van karton, groente en fruit afwegen in herbruikbare zakjes en een vers brood verpakken in een ‘tweedehands’ papieren zak of een speciale katoenen broodzak. Het kost eigenlijk weinig moeite, maar samen voorkomen we op die manier dat tonnen plastic en papier na relatief kort gebruik bij het afval belanden of gerecycled moeten worden. Voelt toch een beetje raar, een eigen zakje meenemen? Nergens voor nodig. In steeds meer Heemsteedse winkels ziet u een ‘Neem gerust uw eigen verpakking mee’-sticker of display. Winkeliers werken hier graag aan mee, want ook zij willen de hoeveelheid afval terugbrengen. En bovendien: wat u aan plastic of papieren verpakkingen niet meeneemt uit hun winkels, hoeven ze ook niet aan te schaffen. Zo eenvoudig kan het zijn.

Deur dicht, maar wel open

Met de huidige gasprijzen is het onverantwoord om de deuren van winkels de hele dag open te laten staan. Reden voor winkeliersorganisatie INretail om een campagne te starten en winkeliers op te roepen om deuren dicht te doen. Bij steeds meer winkeliers ziet u dan ook een sticker met ‘Natuurlijk zijn we open’, ook al is de deur dicht. En als klant helpt u mee door bij het betreden en verlaten van de winkel de deur achter u te sluiten. Of bent u – zoals het gezegde luidt – toch in de kerk geboren?

Warmtekussens op terrassen

Een mild najaar en zachte winter zorgen ervoor dat de terrassen steeds langer open kunnen blijven. En de terrasverwarmer zorgt ervoor dat het ook aangenaam is als het verder afkoelt. Maar erg duurzaam zijn ze natuurlijk niet, die gaslantarens of straalkacheltjes. En met de huidige gasprijzen is het ook financieel niet meer op te brengen.

Sinds 2021 draagt de gemeente bij aan de aanschaf van een duurzaam alternatief voor de horeca: het elektrische warmtekussen. Deze kussens geven dankzij een sensor alleen warmte af als ze worden gebruikt. Als ondernemers ontvangt u een bijdrage van 50 procent in de kosten tot een maximum van 1.500 euro. Als Heemstedenaar kunt u gerust nog een drankje op het terras bestellen, ook als het wat frisser begint te worden.

Samen eten redden

Wereldwijd wordt meer dan 1/3 van het eten verspild. Om dit tegen te gaan, doen steeds meer Heemsteedse winkeliers mee aan Too Good To Go. Dit initiatief helpt voedselverspilling te verminderen door via de Too Good To Go-app overgebleven eten in een Magic Box (verrassingspakket) aan consumenten te bieden. Uiteraard voor een scherpe prijs. Welke winkeliers en andere ondernemers in Heemstede meedoen, kun je zien de handige app.

 

Bekijk de actuele artikelen