Circulair bouwen: 3 vragen aan wethouder Eveline Stam
Circulair bouwen. Klinkt ingewikkeld (en de techniek erachter ís ook best complex) en als een ver van m’n bed show. Ontdek in 3 vragen aan wethouder Eveline Stam dat dat laatste níet het geval is. En waarom de gemeente deze manier van bouwen omarmt.
Wat is circulair bouwen?
Bij circulair bouwen draait het om slim omgaan met grondstoffen en om materialen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. In de praktijk betekent dit dat er gebruik wordt gemaakt van bestaande materialen. Ook wordt er zo min mogelijk gebruikgemaakt van nieuwe grondstoffen en zijn de gebruikte materialen op een later moment weer in te zetten. Doordat bij circulair bouwen de CO2-uitstoot lager is, draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen.
Wat zijn de ambities van de gemeente Heemstede als het gaat om circulair bouwen?
We moeten zuinig omgaan met grondstoffen. In de wereld, in Nederland en dus ook in Heemstede. De gemeente Heemstede maakt zich daarom sterk voor een circulaire economie. Of, in andere woorden: we gaan voor een samenleving zonder afval en waarbij grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. We volgen daarbij de landelijke doelstelling om in 2050 helemaal circulair te zijn.
Als gemeente hebben we ook het Convenant Toekomstbestendig Bouwen ondertekend. Hierin staan eenduidige en ambitieuze uitgangspunten voor energie, circulair, mobiliteit, klimaatadaptatie, natuur en een gezonde leefomgeving. Op deze manier is het mogelijk sneller, goedkoper én duurzaam te bouwen.
In ons gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed en ook in de openbare ruimte maken we zo veel mogelijk gebruik van materialen die herbruikbaar blijven. We kopen in volgens de uitgangspunten van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). De ambitie is om bij inkoop zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame en circulaire materialen.
Waar kunnen Heemstedenaren voorbeelden van circulair bouwen in hun omgeving zien?
Een mooi voorbeeld zijn de fiets- en voetgangersbruggen aan de Van der Weidenlaan en aan de Jan P. Strijboslaan die kort geleden zijn vervangen. Voor deze bruggen is bewust geen hout gebruikt maar composiet materiaal dat is gemaakt van gerecycled glasvezel. De vervangen bruggen zijn duurzaam, onderhoudsarm en hebben een langere levensduur dan een houten brug. Een houten brug gaat ongeveer 30 jaar mee, terwijl dat voor deze bruggen minstens 50 jaar is.
Als de bruggen uiteindelijk weer toe zijn aan vervanging kunnen alle materialen volledig worden hergebruikt. Zo belanden deze grondstoffen niet bij het afval.