Paul had eigenlijk liever PVT-panelen

In 2018 kocht hij het huis van zijn broer: een hoekhuis uit 1974. Een jaar eerder had Pauls broer samen met de buurman een dakopbouw laten plaatsen, geïsoleerd naar de huidige standaard. Maar verder kon het huis wel wat energiezuiniger, vond Paul. “Ik kom uit Nieuw-Vennep. Daar woonde ik in een perfect geïsoleerd huis uit 2002. Daar verbruikte ik maar 700 kuub gas per jaar.”

Het is woensdag: papadag. Dochter Elise van bijna vier zit aan de eettafel te spelen met een stickerboek. Paul zet koffie, terwijl hij vertelt hoe hij bij aankoop van het huis meteen de spouwmuren en de vloer liet isoleren en een hybride warmtepomp koppelde aan de cv-ketel. “Die ketel was uit 2017 en mijn broer was een zuinige stoker, dus hij was nog zo goed als nieuw. Ik heb toen wel de aanschaf van een volledige warmtepomp overwogen, maar dan had ik meteen vloerverwarming moeten laten aanleggen. Dat ging toen niet, helaas.”

PVT

Met de kennis van nu zou hij destijds voor PVT-panelen hebben gekozen, zegt hij.  PVT staat voor Photo Voltaic Termical. Het zijn thermische en fotovoltaïsche panelen, wat betekent dat ze stroom opwekken en tegelijkertijd warmte genereren voor het verwarmen van water of het voeden van een warmtepomp. “Dan heb je ook geen buitenunit nodig.” Nu staat de buitenunit op het dak, waar niemand last heeft van het geluid.

Panelen op iedere windrichting

In etappes legde Paul elf zonnepanelen op het platte deel van het dak en drie op de dakpannen op het westen; op het schuurdak liggen er nog eens zes en twee vormen een soort overkapping boven de ingang tot de achtertuin. “De panelen liggen op alle windrichtingen”, zegt Paul niet zonder trots. “Zo heb ik een mooi gemêleerd opwekkingssysteem. Hoewel je in deze tijd van het jaar haast niks opwekt, hoor. De dagen zijn kort en de intensiteit van de zon is matig. In een wintermaand wek je ongeveer evenveel op als op twee zonnige dagen in augustus. Maar met de huidige energieprijzen spring ik er goed uit.”

Tot dusverre kunnen de panelen prima in de eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Paul: “Dit jaar zijn we elektrisch gaan koken en hebben we een hybride auto gekocht. Op de kinderkamers hebben we een invertible airco-unit geplaatst, om daar elektrisch bij te kunnen verwarmen. Toch heb ik op mijn jaarafrekening van 2022 nog flink overgehouden. Voorlopig hoef ik dus geen nieuwe panelen bij te plaatsen.” Het gasverbruik is door alle aanpassingen inmiddels vergelijkbaar met zijn vorige woning: afgelopen jaar was dat 756 kuub.

 

“De buitenunit van de warmtepomp staat op het dak, waar niemand last heeft van het geluid.” 

 

Vloerverwarming als toekomstmuziek

Het zal door zijn vak komen – Paul is elektricien – want ook al heeft hij zijn eigen stroomvoorziening aardig op orde, hij blijft puzzelen op mogelijke verbeteringen. “Misschien wil ik op termijn alsnog vloerverwarming. Dan neem ik meteen PVT-panelen. De hybride ketel schrijf ik in vijftien jaar af; daar zijn er al bijna vijf van voorbij. Ik wil geen nieuwe ketel weggooien. Bovendien: onze dochters zijn nog klein en voor vloerverwarming moet de hele benedenverdieping eruit. Misschien nog maar een paar jaartjes wachten.”

Zijn voornaamste drijfveer voor verduurzaming? “Mijn portemonnee”, zegt Paul zonder aarzelen. “En ook wel educatie. We zijn ook lid van Herenboeren, hier in Heemstede. Dan werk je samen met gelijkgestemden aan duurzame en lokale voedselproductie. We nemen de meiden er vaak mee naartoe, dan zien ze waar hun eten vandaan komt. Kortgeleden zijn de varkens die ‘onze’ herenboer hield naar de slacht gebracht.” “Die zijn nu allemaal dood, toch?”, vraagt Elise. Paul aait haar lachend over de bol. “Er komen weer nieuwe varkens, hoor. Dan gaan we weer kijken.”

Bekijk de koplopers