Circulair spelen

Een bibliotheek, maar dan voor speelgoed. Bij Bieperdebiep huur je bijzonder, kwalitatief en duurzaam speelgoed, meestal gemaakt van hout of gerecycled plastic. “Speelgoed is soms maar voor een korte periode leuk, daarna belandt het in een hoek. Hoe mooi is het als je dit speelgoed vervolgens kunt laten rouleren, zodat het in gebruik blijft?”, aldus oprichtster Celine van Eeden. 

Speelgoeduitleenservice

Bieperdebiep bestaat sinds juli 2022 en is één van de eerste speelgoeduitleenservices van Nederland. Celine: “De naam Bieperdebiep is bedacht door mijn zoontje. Zo noemde hij altijd de bibliotheek. Ik vond het wel een toepasselijke naam”.

Via de website kunt u gemakkelijk speelgoed voor een periode naar keuze huren. Als het speelgoed bevalt, kunt u de periode verlengen. Het speelgoed kan bezorgd worden maar u kunt er ook voor kiezen het zelf te halen en terug te brengen. Bieperdebiep is actief in Heemstede, Haarlem en omliggende plaatsen.

 Speelgoedcollectie

Het speelgoed dat Bieperdebiep verhuurt, is gemaakt van duurzaam materiaal en sluit aan bij de pedagogische visie van Emmi Pikler. Deze kinderarts gaat uit van de zelfstandigheid van het kind. Kinderen moeten uitgenodigd worden om met iets te gaan spelen en experimenteren. Oprichtster Celine was voorheen pedagoog en speltherapeut en heeft hierop een eigen kijk. “Mijn pedagogische visie heeft veel overlap met open einde speelgoed. Ik vind het belangrijk dat het past bij verschillende ontwikkelstadia van kinderen. Dit sluit ook mooi aan bij de behoefte van kinderen om de wereld te ontdekken”. Voorbeelden van speelgoed dat Bieperdebiep aanbiedt zijn de stapstenen van Stapelstein, de Wobbel, Bilibo en de klimdriehoek van Ette Tete.

Doelgroep

Het speelgoed van Bieperdebiep is geschikt voor kinderen van nul tot ongeveer zes jaar oud. Behalve voor ouders, kan het huren van speelgoed ook interessant zijn voor opa’s en oma’s. Celine: “Als je vaak kinderen over de vloer krijgt, kan het handig zijn als je speelgoed kunt huren. Dan kun je het vervolgens weer afwisselen en afstemmen op de leeftijd van het kind”.

Toekomstplannen

Bieperdebiep bestaat nog niet lang, maar oprichtster Celine heeft al mooie toekomstplannen. Ze hoopt een geschikte locatie te vinden, zodat Bieperdebiep echt een bibliotheek kan worden, alleen dan voor speelgoed. Op die locatie komen dan speelhoeken waar kinderen kunnen spelen en ouders iets kunnen drinken. Als het speelgoed bevalt, kunt u het speelgoed lenen en meenemen naar huis. Ook is het idee dat ouders op die plek lezingen of workshops kunnen volgen over bijvoorbeeld voeding of slaap. Celine: “Want dat is eigenlijk ook het oorspronkelijke idee: dat ouders elkaar kunnen ontmoeten en dat je een gesprek hebt met elkaar. Eigenlijk een soort ontmoetingsplaats, dat zou ik het allerleukst vinden”.

Meer weten? Kijk dan op bieperdebiep.nl.

Bekijk de koplopers