Met de overstap naar een ander koelsysteem bespaart Niels 30 procent op het energieverbruik

Door een fusie van Coop en Plus werd de supermarkt aan de Glipper Dreef in Heemstede grondig verbouwd. Niels de Koning, eigenaar van Plus De Koning Heemstede, zag zijn kans schoon en investeerde tegelijkertijd volle bak in duurzame maatregelen. En dat levert geld op.

Innovatief systeem

Als ondernemer kijkt Niels graag naar de cijfertjes. Hij is dan ook erg tevreden over de nieuwe koelmeubels; deze besparen 30% op energie. “Voor een supermarkt zijn koeling en ovens by far de grootste energievreters”, vertelt Niels. “Voor koelen zijn we overgestapt naar een nieuw innovatief systeem; hydroloop. Dit werkt als een koelkast. Een pomp spuugt continu de warmte uit de koeling. Door een glycolsysteem kunnen we deze in de winter hergebruiken om de winkel te verwarmen. In de zomer voert het apparaat de warmte juist af naar buiten.” Het koelsysteem werkt bovendien op een natuurvriendelijk koudemiddel. Dit is betaalbaar, toekomstbestendig én milieuvriendelijk.

Door de verbouwing voldoet het pand aan de nieuwste isolatienormen. Niels: “Tijdens het slopen van ons oude systeemplafond afgelopen zomer zagen we dat het dak aan het rotten was. Je voelde de hitte van buiten naar binnen slaan. Dan kun je je wel voorstellen hoeveel kou er in de winter naar binnen komt. Nu zit er een compleet nieuw dak op met een dikke laag isolatie.”

Zonnepanelen

Op dit moment is Niels druk bezig met zonnepanelen, maar dat heeft vertraging omdat de supermarkt in een gedeelde VvE zit met bewoners. “Juridisch moeten we dus nog kijken naar welk stuk dak we mogen gebruiken”, vertelt hij.

“Vier jaar geleden dachten we nog aan een groen dak; dat wilde de gemeente graag. Maar ik gebruik die ruimte liever voor zonnepanelen. Voor ons is dat ideaal omdat we overdag de meeste energie verbruiken en we de zelf opgewekte energie gelijk kunnen gebruiken in de winkel. Dit in tegenstelling tot thuis. Daar gebruik je in de ochtend en avond juist veel energie maar overdag, wanneer je zelf de meeste energie opwekt, niet. De hype op zonnepanelen vlakt nu wel af; ik hoop dat dit dan ook in kosten zal schelen.”

 

“Plus wil de duurzaamste supermarkt van Nederland zijn; van lekker eten van dichtbij tot biologische zuivel voor een schappelijke prijs. Van koeling tot stroomaansluiting en van zonnepanelen tot ledverlichting met sensoren.”

 

Duurzaamste supermarkt

Als groot voordeel in het maken van duurzame stappen noemt Niels het uitzetten van een tender van Plus in de markt: “Plus wil de duurzaamste supermarkt van Nederland zijn; van lekker eten van dichtbij tot biologische zuivel voor een schappelijke prijs. Op het hoofdkantoor zitten mensen die alles al hebben uitgedacht, wij krijgen het op een presenteerblaadje. Van koeling tot stroomaansluiting en van zonnepanelen tot ledverlichting met sensoren. Bovendien kunnen zij alles voor ons voordelig inkopen. En als we nu de winkel op het alarm zetten, gaan ook de lichten, de radio en andere apparaten tegelijkertijd uit. Dat bespaart ook weer energie. Mijn advies? Vind aansluiting bij elkaar, samen sta je sterker.”

Energiebesparende resultaten

Op de vraag of Niels zelf ook duurzaam bezig is, antwoordt hij van niet. Maar onbewust is hij dat wel en dat kan hij iedereen aanraden: “We wonen in een huis van twee jaar oud. Het heeft dikke muren, geen gas en een warmtepomp. En ik rijd elektrisch.”

Enthousiast laat hij de app van de groene energieleverancier Tibber zien. “Ik zie precies hoeveel stroom ik per minuut gebruik. In het weekend is het feest, vooral als het hard waait en de zon schijnt, dan betaal ik 0,19 cent per KwH of zelfs negatief. Mijn energierekening over het eerste jaar was in totaal 100 euro!”

Plannen voor de toekomst? “Ik hoop dat de zonnepanelen bij de supermarkt op het dak doorgaan, ik wil nog meer energiebesparende resultaten zien!”

Bekijk de koplopers