Jacco is fan: een goed ogende warmtepomp zonder gedoe

Een huis uit de jaren’30, daar kun je op leeglopen, vreesde Jacco de Vries toen hij in 2015 verhuisde van Rijswijk naar Heemstede. Daarom nam hij zich voor elk jaar een investering te doen waarmee zijn energieverbruik omlaag zou gaan. Sindsdien zijn er al heel wat stappen gezet. Maar de meest recente investering, dat is wel een hele fijne, vindt hij.

“Ik zag het meteen: dit is een energieverslindend huis”, vertelt Jacco aan de keukentafel vanachter een gastvrij schaaltje gevulde speculaas. “Je kon zó door het dakbeschot de pannen zien.” Terwijl een aannemer de achterzijde van de woonkamer van openslaande deuren (met HR+ glas) en een nieuwe keuken voorzag, pakte Jacco eigenhandig de zolder aan. De indeling moest aangepast worden aan het gebruik door zijn gezin en de binnenzijde van het dak isoleerde hij met glaswol. “Met de kennis van nu zou ik ecomateriaal gebruikt hebben”, zegt hij bijna verontschuldigend. “Maar ja, zo gaat dat. Er komen voortdurend innovaties op de markt.”

Vloerisolatie

Ook onder de vloer kwam glaswol. “Er kwam heel veel kou van de houten vloer in de woonkamer. Ik heb een aantal isolatiebedrijven laten komen, die me allemaal richting TONZON wilden laten bewegen. Maar daarvan kon ik destijds nergens een isolatiewaarde vinden. Zelfs Vereniging Eigen Huis kon me daar niet aan helpen. Dus wilde ik glaswol, dan weet je wat je krijgt. Uiteindelijk heb ik zelf een zeilpak aangetrokken en een skibril opgezet en ben ik onder de vloer gekropen. Ik heb spanbanden tegen de balken geniet en daar het glaswol tussen geschoven. Ik was in een halve dag klaar en de materiaalkosten waren hooguit 300 euro.”

Warmtefoto

Zelfs voor de spouwmuren koos Jacco glas, maar dan in een andere variant. Inblaaswol is gemaakt van gerecyclede autoramen, weet hij. “Grappig toch?” Aanvankelijk aarzelde Jacco of hij de muren sowieso wel wilde laten isoleren. “Dit is een tussenwoning en voor en achter hebben we vooral grote ramen en weinig muur. Ik vroeg me af of het de investering wel waard zou zijn.” Tót hij gebruikmaakte van het aanbod van de gemeente om een warmtefoto te laten maken. Bij wijze van test had hij expres één radiator op de eerste verdieping van radiatorfolie voorzien en de andere nog niet. “Het verschil was overduidelijk te zien op de foto. En wat je ook zag: dat de buren wél spouwmuurisolatie hadden en daarmee veel minder warmte verloren. Toen was de keuze snel gemaakt.”

Jacco kan nog wel even doorgaan over de uitvoering van zijn goede voornemen: over de waterbesparende douchekop, de radiatorventilatoren, de aanvoertemperatuur van de cv-ketel die hij op 50 graden heeft gezet. Je zag het allemaal meteen terug in het energieverbruik, dat hij dagelijks checkt op zijn telefoon. Maar nu is het toch echt tijd voor zijn verhaal over dé aanschaf van afgelopen zomer: een hybride warmtepomp van het jonge Amsterdamse bedrijf Quatt.

 

“Het is een zogenoemd monoblock, dat wil zeggen dat je alleen een buitenunit nodig hebt.
En die was ook nog een stuk minder lelijk dan de gangbare buitenunits.” 

 

Mooi monoblock

“Tijdens een rondje Googelen langs hybride warmtepompen kwam ik ze tegen”, vertelt hij. Normaalgesproken checkt hij altijd reviews, maar die waren er nog niet. Toch sprak het nieuwe model hem aan: “Het is een zogenoemd monoblock. Dat wil zeggen dat je alleen een buitenunit nodig hebt. En die was ook nog een stuk minder lelijk dan de gangbare buitenunits.” Jacco schreef zich in op de wachtlijst (“Ik had nummer 2380!”) en verwachtte voorlopig niks meer te horen.

De eerste Quatts zouden in september 2022 geïnstalleerd worden. Kort daarna verschenen de eerste reviews online: bijna allemaal vijf sterren. In het voorjaar kreeg Jacco een mailtje: “Bereid uw online installatie voor.” Jacco begint te glimmen: “Het hele voortraject kan online worden gedaan. Je vult wat basisgegevens in en maakt foto’s van je huis en de plek waar je denkt dat de buitenunit kan staan. Ook maak je een filmpje van hoe jij denkt dat de leidingen moeten lopen. Kort daarna werd ik gebeld door een dame van de afdeling die de installaties voorbereidt, en die precies wist waar ze het over had. “De plek waar u denkt dat hij moet komen, daar komt hij niet”, zei ze en ze had met een Google Streetview-foto van ons huis al een alternatieve plek gevonden in de voortuin.” Overigens kunnen klanten die liever ‘ouderwets’ een adviesgesprek aan huis krijgen, die tegenwoordig ook aanvragen bij Quatt.

80 procent besparing op aardgas

Leuk weetje voor de lezer: Jacco werkt voor een groot telecombedrijf aan wat in jargon de ‘customer journey’ wordt genoemd: het contact met de klant van het eerste moment tot de aanschaf en het gebruik van het product. Deze customer journey was bij Quatt ontzettend goed, vindt Jacco, en voor een manager als hij ronduit inspirerend. En, niet onbelangrijk: ook nu de warmtepomp er eenmaal staat, is hij dik tevreden. “De winter is nog niet echt begonnen, maar ik denk dat we de beloofde besparing van 80 procent op gas wel gaan halen. Alles bij elkaar zou dat betekenen dat we van 1.575 kuub gas in 2015 naar zo’n 200 kuub dit jaar zijn gegaan.” Natuurlijk stijgt het stroomgebruik dan wel: van 2.700 kWh in 2015 naar zo’n 4.500 kWh nu.

Toegegeven, de warmtepomp kostte Jacco 5.400 euro, inclusief installatie en een slimme thermostaat, maar daarvan kwam de helft weer terug via subsidie. “Je hoort veel indianenverhalen over warmtepompen waarvan er veel overigens niet waar zijn”, concludeert hij. “Maar dit bedrijf heeft me ingepakt met hun geweldige installatieproces. Ik kan het iedereen aanraden.”

Bekijk de koplopers