Fred verduurzaamt stukje bij beetje
Fred Maussen is zijn hele leven bedrijfseconoom geweest. Eigenlijk zou hij een plan en een begroting moeten maken voor de verduurzaming van zijn woning, vindt hij. Maar het komt er niet van. “We zijn constant bezig met verbeteringen, maar dat gebeurt vrij impulsief.” Zijn volgende project? Een hybride warmtepomp. Maar daarvoor moet hij eerst nog goed onderzoeken hoe of wat.
“Oorspronkelijk kom ik uit Maastricht en mijn vrouw uit Medemblik”, vertelt Fred. “We hebben lang gezocht naar een huis in Heemstede omdat we de sfeer hier zo fijn vonden.” Inmiddels woont hij al 36 jaar met zijn vrouw Caroline in hun huis uit 1932.
Met 254 vierkante meter is de woning ruim bemeten voor twee personen, realiseert Fred zich. “Ik ben 76, een leeftijd waarop veel mensen kleiner gaan wonen. Maar we zitten hier zo heerlijk en de buren staan altijd voor elkaar klaar. De overbuurman heeft hier ook zijn laatste jaren kunnen doorbrengen. Ik heb hem 15 jaar elke dag bezocht en een glaasje bier met hem gedronken. Hij is 103 geworden.”
Toen het echtpaar Maussen hier in 1990 kwam wonen, hebben ze het huis alleen maar opnieuw geschilderd. “We hebben een kleine badkamer en een postzegel van een tuin, maar dat stoort ons niet.” Bij aankoop zat er een cv-ketel in de woning, die na acht jaar moest worden vervangen. Fred kocht toen meteen een warmteboiler. “Met twee panelen en een veel te groot reservoir voor ons beiden”, lacht hij. Hoe hij op dat idee kwam, weet hij niet meer, maar het was de eerste stap in de richting van een lagere energierekening.
Lagere energierekening
Fred: “Tot voor kort betaalden we nog 800 euro per maand. We letten er eigenlijk nooit zo op. Toen iedereen het ineens over zijn energierekening had doordat de prijzen zo stegen, zijn we veel bewuster gaan stoken en zijn we overgestapt naar een andere leverancier.” Nu betalen Fred en Caroline nog 530 euro per maand. “Maar ik verwacht dat we daar nog redelijk wat van terug gaan krijgen.”
De 13 zonnepanelen op het dak zorgen alvast voor een maandelijkse teruggave van 60 tot 100 euro per maand, schat Fred. Ook het gasverbruik is inmiddels behoorlijk gedaald. “We zaten op zo’n 4.000 kuub gas per jaar. Terwijl de norm op 1.500 ligt.” Radiatorknoppen hielpen het gasverbruik omlaag te brengen. “Daarmee kun je per kamer de temperatuur regelen, dat scheelt. Hoewel de installateur er destijds een potje van maakte. Die moest wel zes keer terugkomen voordat alles goed was ingesteld.”
“We zaten op zo’n 4.000 kuub gas per jaar. Terwijl de norm op 1.500 ligt.”
Spouwmuurverontreiniging
Het dak en de vloer zijn geïsoleerd met folie en er zit folie achter de radiatoren. De ramen zijn van dubbel glas, dat hij zo’n tien jaar geleden heeft laten plaatsen. Alleen het glas-in-lood wil hij nog wel laten isoleren, wijst hij naar de strook boven de grote woonkamerramen aan de voor- en achterzijde. “Spouwmuurisolatie schijnt niet te kunnen. Er zit te veel verontreiniging in de spouwmuur, zei de man van het installatiebedrijf.” Als hij hoort dat dergelijke verontreiniging ook verwijderd kan worden, maakt hij meteen een notitie. “Daar ga ik achteraan.”
Fred pakt een dikke map uit de kast om op te zoeken hoe hoog hun huidige gasgebruik is. “In mei hebben we 114 kuub gas verbruikt. Dat is wel weinig, hè?” Fred is ‘heel benieuwd hoe ze dat gaan doen’ als straks alles helemaal van het gas af moet. “Bij oude huizen als dat van ons gaat dat niet zo makkelijk”, denkt hij. “Met een hybride warmtepomp schijn je al zo’n zestig procent te besparen, maar je gebruikt dan toch nog steeds gas. Binnenkort ga ik me er echt eens in verdiepen.”