Energieke ondernemer: Boulangerie Oscar
In 2050 is heel Nederland van het aardgas, dat geldt ook voor ondernemers en winkeliers. In de bakkerij aan de Binnenweg van ondernemer Rogier is de gaskraan eigenlijk al dicht. “Stel je als ondernemer gewoon eens de vraag: heb ik eigenlijk nog wel aardgas nodig in mijn winkel? Het antwoord is volgens mij: nee”, aldus Rogier Heijn van Boulangerie Oscar.
Van ontbijtsessie naar actie bij de bakker
Tijdens een ondernemersontbijt eind 2018 ontstond het idee om met het energieverbruik aan de slag te gaan. Rogier: “Toen was al bekend dat het eigenlijk helemaal niet oké is dat we allemaal zoveel aardgas verbruiken. En ook toen wisten we dat er verschillende alternatieven waren om zo min mogelijk gas te verbruiken in een winkel. Als goede ondernemer ga je dan gewoon aan de slag. Zo simpel is het. Ik werd gekoppeld aan lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer voor het maken van een energiescan en we zijn gewoon begonnen.”
Van inzicht naar tastbare resultaten
De eerste stap was het inzichtelijk krijgen van het energieverbruik van de bakkerij. “Weten is meten en dat kan best simpel. Met een web-based tool is het verbruik een aantal maanden gemeten. Met die uitkomsten ga je puzzelen. Wanneer is je winkel open en hoe zie je dat terug in de meetresultaten? Welke apparatuur heb je in je winkel en hoe vaak gebruik je ze gedurende een dag of week? Welke mogelijkheden kun je daar uithalen om minder energie te verbruiken? De truc is om de piekspanning te verlagen gedurende de gehele dag dat je winkel open is.”
Nieuwe inzichten leveren letterlijk energie
“Van dit eerste inzicht leerde ik veel. Die geleerde lessen geef ik nog steeds door aan mijn medewerkers. Zo bespreek ik ‘verstandig gebruik’ van de apparatuur met ze. Denk aan de oven op halve kracht zetten gedurende de dag of het niet gelijktijdig aanzetten van de afwasmachine en de oven. Daar reageert iedereen erg positief op.”
Wat waren de resultaten van de energiescan? “Inmiddels is alle apparatuur elektrisch, het gasverbruik nagenoeg nul en zijn we bezig met het aanscherpen van ons energiecontract”, aldus Rogier. Wij hebben natuurlijk het geluk dat we gebruik kunnen maken van de warmte van de ovens in de winkel zelf, daarom hebben we geen radiatoren of andere verwarming meer in de winkel. Het personeel ervaart het als een prettige werkomgeving. En als het dan toch nog eens heel koud is op die paar koude dagen in de winter, dan zetten we even een klein elektrisch kacheltje aan.”
Energie en oud-brood: verspilling is zonde
Boulangerie Oscar draait natuurlijk om brood, waarbij het bakproces uiteraard energie kost. Maar er wordt ook gekeken naar de achterkant van het proces: het tegengaan van voedselverspilling. Want weggooien van voedsel kost ook veel energie. “Aan het einde van de dag gooien we met echt veel tegenzin niet-verkocht brood weg. We proberen van alles: we benaderen regelmatig kinderboerderijen, dierentuinen, voedselbanken, afvalverwerkers. Het is een prachtig product, maar er is nog geen goede oplossing voor de verwerking van oud brood. Dus nu verdwijnt het in de kliko. Echt zonde”, aldus Rogier.
Tip van deze koploper: de energiescan
Na afronding van de energiescan door HeemSteeds Duurzamer droeg Rogier het spreekwoordelijke ‘stokje’ over aan de ondernemers van Gall & Gall, die ook een energiescan hebben uitgevoerd. “Het idee was om dit door te zetten naar alle ondernemers, helaas heeft het onder meer door corona wat stilgelegen. Maar uiteindelijk moeten we als gemeente van het aardgas af. Niemand weet nog hoe en waar, maar als je als ondernemer nu al inzicht hebt in bijvoorbeeld je energieverbruik en zoiets als warmteproductie, dan kun je daar op termijn mogelijk ook een bijdrage leveren aan het lastige vraagstuk van de energietransitie in je eigen dorp. Het kost je misschien wat tijd als ondernemer om je bedrijfsvoering door te lichten, maar je haalt er altijd wat uit. Ik beveel zo’n energiescan dan ook aan alle ondernemers van harte aan, ook als je denkt dat je alles wel hebt geregeld.”
Energiek aan de slag de komende tijd
Rogier ziet veel potentie in de BIZ, de nieuwe organisatie van de winkeliers aan de Raadhuisstraat en de Binnenweg. “Alle winkeliers zijn aangesloten en samen maken we werk van een levendig centrum. Ik ben echt superblij met deze ontwikkeling en zie er straks ook wel kansen voor bijvoorbeeld de energiescans of duurzaamheid in zijn algemeen vanuit de BIZ. Ik kijk erg uit naar de wisselwerking en de verbinding die we daarmee gaan realiseren”, aldus Rogier.