Van A(sbest) tot Z(onnepaneel)

Asbest in de dakbedekking. Dat was de start van het verduurzamen van de vrijstaande woning uit 1986 van Albert Houtenbos. ‘Alles moest toch van het dak af en dan is het logisch om zo duurzaam mogelijk met je dak aan de slag te gaan’, aldus Albert. Logisch, maar ook complex: over samen zoeken en keuzes maken.

Albert legt uit: “We wisten dat we een huis kochten met asbest in het dak en we wisten ook dat we voor 2023 het asbest moesten verwijderen. Ik had al wel wat wensen voor het dak: zo goed mogelijk isoleren en ik wilde heel graag zonnepanelen, die je in je dak kunt verwerken. Ik was al even aan het zoeken naar een aannemer, want zo’n klus doe je er niet even bij. Mijn broer kwam toevallig naast mij wonen, ook met een flinke verbouwing voor de kiezen. Dus het leek ons goed om te kijken wat we samen konden doen. Dat maakte het wel wat complexer, maar ook net zo leuk.”

Duurzame mogelijkheden: zien is geloven

Andre: “De aannemer heeft ons met onze gezinnen meegenomen naar twee voorbeeldhuizen in de buurt, waar we verschillende duurzame opties hebben bekeken. Zo ontdekten we tijdens zo’n bezoek de warmteboilerpomp en kregen we enorm veel inspiratie en energie van de mogelijkheden om je huis te verduurzamen. En door zelf te kijken en te ervaren, merk je ook dat oude mythes - zoals geluidsoverlast van een warmtepomp - eigenlijk helemaal niet kloppen.”

Kiezen voor duurzame oplossingen is maatwerk

Albert: “Wij hadden erg veel geluk met onze aannemer, waarmee Andre in het verleden heel prettig had samengewerkt. De aannemer bracht zowel betrouwbare leveranciers mee, als kennis en inspiratie. Met z’n drieën hebben we veel zitten brainstormen, opties besproken en ook opties afgestreept. Die in het dak verwerkte zonnepanelen, die ik zelf had bedacht, vielen bijvoorbeeld af, maar maakten plaats voor ‘gewone’ zonnepanelen. En we wilden gezamenlijke warmteopwekking, maar ik had net een nieuwe cv-ketel en de cv-ketel van Andre begaf het ook onverwachts. Dus hield het idee om het samen te doen voorlopig op. Maar we blijven wel kijken naar maatregelen die we samen kunnen oppakken.”

Heel veel bomen in het duurzaamheidsbos

Andre: “Een aannemer vinden en samen een plan maken was het eerste deel van de zoektocht. We liepen ook aan tegen wat starre bureaucratie, zoals vergunningprocedures met lange doorlooptijden en een oerwoud aan financiële regelingen, subsidies, regels voor belastingaangifte en andere mogelijkheden. Een overzichtelijke plek, waar je alle regels, formulieren en meer in een oogopslag kunt vinden, scheelt enorm veel uitzoekwerk en dus tijd.”, aldus Andre. Hierin zien Albert en Andre ook een rol voor de overheid: “Ontzorg je inwoners door bijvoorbeeld dergelijke overzichten te publiceren op de gemeentelijke website. De gemeente informeert en motiveert haar inwoners al goed. Denk bijvoorbeeld aan de lokale energiecoaches, die ook bij ons op bezoek zijn geweest. Maar als je écht wilt ontzorgen, dan is er meer nodig. Inwoners kunnen het niet alleen.”

Een appel valt niet ver van de boom

Motivatie om zo bezig te zijn met duurzaamheid vinden Albert en Andre terug in hun eigen opvoeding. “Weggooien deden we vroeger niet en als je de deur niet achter je dicht deed, dan kreeg je het dus koud. Die pragmatische bril passen we zelf nu ook toe in hoe we ons huis verbouwen.” Andre vult aan: ‘Duurzame keuzes maken inderdaad, maar wel ook reële keuzes. We hebben ten slotte geen oneindige geldpot.”

Na de zomer nieuwe en vervolgstappen in verduurzaming

Na de zomer hoopt Andre een start te maken met zijn verbouwing. Albert heeft de volgende klus in de planning: “Vloerverwarming en tja, eigenlijk ook al het glas vervangen door HR+++ en dus ook de kozijnen. De offerteaanvragen gaan binnenkort bij beide broers de deur uit. Albert: “Ik begin eigenlijk net een maandje te vroeg met een nieuwe baan, maar het begin is er. Het asbest is weg, de isolatie is aangebracht, de beugels voor de zonnepanelen zijn ter voorbereiding aangebracht en de warmtepompboiler is geïnstalleerd. Mijn dak is in ieder geval al tip-top!”

Samen is leuker: ook bij verduurzamen van je huis

Op de vraag of ze het weer samen zouden doen, antwoorden ze positief. “Heel veel financiële voordelen heeft het ons niet gebracht (‘wat korting her en der’), maar we hebben hier samen de schouders onder gezet. Het is toch een uitzoekklus en wij hebben het geluk gehad om dat samen te doen!”, aldus de heren Houtenbos.

Bekijk de koplopers