Koffie en thee, bij het gft ermee
Vanaf 1 januari mogen alle koffiepads en theezakjes gewoon bij het groente-, fruit- en tuinafval. Dat scheelt een enorme berg restafval. Toch zijn er wel een paar zaken waar u op moet letten.
Uit onderzoek door Rijkswaterstaat is gebleken dat inmiddels 93 procent van de koffiezakjes en 97 procent van alle koffiepads in Nederland composteerbaar zijn. Omdat hiermee de berg restafval flink kan worden teruggedrongen, is besloten dat met ingang van 1 januari al dit afval gewoon bij het gft in de groenbak mag. De verwachting is dat ook de fabrikanten die nog geen composteerbare materialen gebruiken binnenkort hierop overstappen. Goed nieuws, want veel mensen vonden het lastig om te bepalen of koffie- en theeresten nu wel of juist niet bij het gft mochten.
Extra compost, minder restafval
Deze overstap betekent dat in Nederland – waar behoorlijk veel koffie en thee wordt gedronken – de berg restafval weer flink daalt. Daarnaast levert het scheiden van koffiepads en theezakjes ook nog eens zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.
Koffiecapsules uitgezonderd
Gebruikt u koffiecapsules of koffiecups? Deze mogen niet met het gft worden weggegooid, ook niet als het afbreekbare of composteerbare capsules zijn. De reden hiervoor is dat huidige koffiecapsules niet snel genoeg afbreken in de Nederlandse composteerinstallaties.
Alle koffiecapsules horen dus bij het restafval of – nog veel beter – kunnen het beste worden ingeleverd bij o.a. Blokker, Nespresso-winkels of andere koffiewinkels. Ook is het mogelijk om ze in hoeveelheden van minimaal 200 stuks gratis op te sturen naar TerraCycle, die het aluminium hergebruikt. Een verzendlabel kan hier worden aangevraagd.