Comfortabeler wonen en minder energie verbruiken? Vraag een energiecoach!
De herfst komt er weer aan. De nachten zijn al merkbaar kouder en straks moet de verwarming weer aan. Kunt u uw huis al comfortabel warm houden, zonder te schrikken van uw energierekening? Zo niet, maak dan eens een afspraak met een energiecoach van Heemsteeds Duurzamer. Zij geven u gratis advies over verduurzaming van uw woning. Vijf vragen aan energiecoach Rocus Brasz.
1. Voor wie zijn jullie adviesgesprekken bedoeld?
“Ik zou kunnen zeggen dat ik het liefst over de vloer kom bij mensen die elk jaar 4000 kuub gas verbranden om hun huis warm te houden. Zij hebben daarmee namelijk een prachtig budget beschikbaar om te verduurzamen: wat je niet verstookt, kun je investeren in isolatiemaatregelen. Maar ook voor huiseigenaren die nog maar 1000 tot 1200 kuub gas per jaar nodig hebben, zijn er vaak nog stappen te zetten. We zijn er dus eigenlijk voor iedereen.”
2. Adviseren jullie ook huurders?
“Huurders zijn afhankelijk van hun verhuurder voor grote beslissingen, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, isolerende ramen of zonnepanelen. Maar ook huurders kunnen we tips geven over hoe ze energie kunnen besparen zonder dat dit veel geld kost.”
3. Hoe ziet zo’n adviesgesprek eruit?
“Alle aanvragers krijgen een eigen online dossier over hun huis. Om wat voor soort woning gaat het? Uit welk bouwjaar? Hoe is het met de installaties, zoals cv en ventilatie? Zijn er al duurzaamheidsmaatregelen getroffen en zo ja, welke? Wat is het verbruik op dit moment? Dat soort zaken. Belangrijk is ook de vraag wat iemand wil bereiken met de maatregelen. Op basis daarvan bereid ik een gesprek voor en neem ik bij de aanvrager thuis met hem of haar door wat de mogelijkheden zijn. Samen bekijken we wat het handigst is om eerst aan te pakken, welke investeringen zich het snelst terugverdienen of op een andere manier bijdragen aan wat de aanvrager kan en wil.”
4. Helpen jullie ook bij het vinden van de juiste aannemer of installateur?
“Nee, dat doen we niet. Ons advies is helemaal onafhankelijk en dat willen we ook zou houden. Mensen vragen er vaak naar, want juist het vinden een kiezen van een aannemer is lastig. Daarvoor verwijzen we vaak door naar Duurzaam Bouwloket. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het beoordelen van offertes.”
5. Energiecoaches zijn vrijwilligers. Zijn jullie dan wel vakkundig genoeg?
“Ik ben zelf al dertig jaar bezig met de verduurzaming van mijn eigen huis. Daar leer je een hoop van. En hoewel ik van huis uit geen bouwkundige ben, heb ik wel de nodige ervaring met coaching. Als energiecoach krijg je natuurlijk ook eerst een training, waarbij je veel feitelijke informatie opdoet. Ruim een jaar geleden ben ik met pensioen gegaan en sindsdien heb ik veertig of vijftig gesprekken met bewoners gevoerd over dit onderwerp. Dat vind ik ook een leuk aspect van dit werk: zo leer ik mijn eigen dorp weer op een nieuwe manier een beetje kennen.”
Ook een adviesgesprek? Stuur een mail naar wonen@heemsteedsduurzamer.nl of kijk op de website.