Help! Mijn energiecontract loopt af!

De snel stijgende energieprijzen veroorzaken een run op isolerende maatregelen én grijze haren over de energierekening. Want wat als uw energiecontract bijna afloopt? Blijft u bij uw huidige energieleverancier en betaalt u voortaan fors meer? Of stapt u over? En helpt dat dan?

Loopt uw contract met vaste tarieven nog geruime tijd door, dan is er voorlopig niets aan de hand. Zeker gezien de compensatie voor de hoge energieprijzen van zo'n 400 euro, die de overheid uitkeert via de energiebelasting. Ook heeft het kabinet vanaf 1 juli de btw op gas en stroom verlaagd van 21 naar 9 procent.

Voor contracten die (bijna) aflopen hebben veel energieleveranciers hun klanten inmiddels een ‘eenmalig verlengingsaanbod met beperkte houdbaarheid’ gedaan. Dat klinkt reuze vriendelijk, maar er zitten vaak wel wat haken en ogen aan. Zo is de ‘vaste prijs’ die in deze contracten wordt vermeld, vaak toch onder voorbehoud. Check als u het definitieve aanbod krijgt dan ook goed wat u echt per maand gaat betalen.

Daarnaast zijn er weinig energieleveranciers die op dit moment contracten aanbieden met een looptijd van meer dan 1 jaar. Met andere woorden: over een jaar moet u dus wederom een keuze maken.

Doet u niets, dan gaat u bij uw huidige energieleverancier automatisch naar een contract met variabele tarieven. U betaalt dan per maand waarschijnlijk meer dan wanneer u een vast contract zou kiezen maar kunt wel – wanneer de tarieven gaan dalen – binnen een maand overstappen naar een lager vast contract.

Let op bij overstappen

Overweegt u toch over te stappen naar een andere energieleverancier, controleer dan allereerst de einddatum van uw lopende contract. Zo voorkomt dat u een opzegvergoeding moet betalen. Heeft u een doorlopend contract (een contract voor onbepaalde tijd) dan is een opzegvergoeding niet aan de orde.

Ga vervolgens bij uw keuze voor een andere leverancier niet blind af op een lager maandbedrag. Dit bedrag is een voorschot en zegt niets over uw daadwerkelijke energieverbruik. Dit verbruik is op een slimme meter direct af te lezen. Heeft u nog een oude (analoge) meter, dan kunt u uw verbruik terugvinden in uw jaaroverzicht. Ook kan uw nieuwe energieleverancier een inschatting maken bij het ingaan van het nieuwe contract. Is uw energieverbruik aan het einde van het jaar hoger, dan betaalt u bij. Lees dit artikel van de Consumentenbond voor meer achtergronden en opties.

Prijsplafond en energietoeslag

Onlangs is bekend geworden dat kabinet en energiebedrijven het eens zijn geworden over een prijsplafond voor gas en stroom voor dit jaar. Door de noodmaatregel gaat de energierekening in november omlaag. Het plan gaat uit van een gemiddeld energiegebruik. Naar verwachting zal dan voor gas tot 1200 m3 per jaar maximaal 1,50 per kuub worden betaald. Voor elektra geldt tot 2400 kWh per jaar maximaal 70 cent per kWh. Ook moeten energiebedrijven weer vaste (meerjarige) contracten gaan aanbieden. Het btw-tarief op de energiekosten van huishoudens gaat per 1 januari 2023 weer terug naar het ‘normale’ niveau van 21 procent.

Tot slot: hebt u een laag inkomen (ook als zelfstandige) en moeite met het betalen van de energierekening? Voor deze groep is er in Heemstede een speciale energietoeslag van eenmalig 1.300 euro. Meer informatie vindt u hier.

Bekijk de actuele artikelen